Andrzejczak – aki 2018 és 2023 között vezette országa hadseregét – a hét elején a litvániai Vilniusban megrendezett Defending Baltics konferencián felszólalva arra figyelmeztetett, hogy egy ukrajnai orosz győzelem komoly biztonsági következményekkel járhat az Egyesült Államok vezette katonai tömbre, különösen az Oroszországgal közös határokkal rendelkező országokra nézve.

Hirdetés

„Egy ukrajnai orosz győzelem után egy orosz hadosztály lenne Lembergben, egy Bresztben és egy Grodnóban” – mondta a Bild által idézett, a legnyugatibb ukrán és belorusz városokra utalva. Hozzátette, hogy ebben a forgatókönyvben Lengyelországot és Litvániát gyakorlatilag körülvennék az orosz erők.

Ennek fényében Andrzejczak szerint Oroszországot el kell riasztani egy esetleges offenzívától. 

„Ha akár csak egy centiméternyi litván területet is megtámadnak, a válasz azonnal jönni fog. Nem az első napon, hanem az első percben. Minden stratégiai célpontra csapást mérünk 300 km-es körzetben. Közvetlenül Szentpétervárt fogjuk megtámadni” – mondta.

Korábban írtuk

A tábornok szerint Lengyelországnak „kezdeményező szerepet kell vállalnia” Moszkva elrettentésében. 

„Oroszországnak rá kell jönnie, hogy egy Lengyelország vagy a balti országok elleni támadás az ő végét is jelentené… Csak így lehet elrettenteni a Kremlt az ilyen agressziótól. Ennek érdekében Lengyelország jelenleg „800 rakétát vásárol 900 km-es hatótávolsággal” – jelentette ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is visszautasította, hogy Moszkvának bármilyen terve lenne a NATO megtámadására, az ilyen spekulációkat „ostobaságnak” nevezte, amelyek célja a nyugati lakosság megijesztése és agymosása.