„Mindenáron el kell kerülni egy átfogó háborút Libanonban” – húzta alá Dujarric, hozzátéve, hogy Guterres a nap folyamán már felvette a kapcsolatot Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfővel, és tájékoztatta, hogy az ENSZ kész segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Hirdetés

„Az ENSZ főtitkára és képviselői helyben szintén folytatni fogják a helyzet lecsillapítását szolgáló erőfeszítéseiket” – mondta Dujarric.

Jeanine Hennis, az ENSZ libanoni különleges koordinátora katasztrofális következményekre figyelmeztetett Izrael kedden bejelentett libanoni szárazföldi műveletével összefüggésben.

„Ismét nagyon magas a kockázata annak, hogy egy újabb nemzedéket kárhoztatnak háborús sorsra” – írta Hennis az X-en.

Korábban írtuk

„A lövedékek és rakéták indítása, a bombázás és rajtaütések közepette a háborús gépezet nem tud választ adni a kiváltó okokra” – tette hozzá.

A török külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy Törökország felkészült állampolgárainak evakuálására Libanonból, és hozzá segítségért fordult mintegy további húsz országgal működik együtt külföldiek lehetséges kimenekítésében a területén keresztül.

A tárca hangsúlyozta, hogy a libanoni biztonsági helyzet további romlásával számolnak az izrael szárazföldi hadművelet megindítása miatt. Hozzátette, hogy létrehoztak egy koordinációs központot a kimenekítési kérelmek feldolgozására.

Törökország egyben azzal vádolta meg Izraelt, hogy szárazföldi műveletével libanoni területeket akar ellenőrzése alá vonni. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsának fenn kell tartania a nemzetközi jogot, és meg kell hoznia minden szükséges lépést ezen támadással szemben, amely Libanon megszállását célozza” – hangsúlyozta a török diplomáciai tárca. A minisztérium az izraeli támadást „illegális inváziós kísérletnek” nevezte, amely „a régióban és azon túl is a biztonság és stabilitás” aláásását célozza, s „nagy valószínűséggel új migrációs hullámot gerjeszt, illetve táptalajt ad majd szélsőségeseknek szerte a világban”.