Fotó: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A huszvárosi (Husi) kórházban sebészként dolgozó volt minisztert a korrupcióellenes ügyészség (DNA) jászvásári (Iasi) kirendeltségére idézték be kihallgatásra, és – a román médiának kiszivárogtatott információk szerint – az ügyészek azzal gyanúsítják, hogy pácienseitől rendszeresen kap hálapénzt. Az utóbbi hónapokban – amióta megfigyelés alatt állt – állítólag több mint száz esetben fogadott el kisebb, 100 lej (8000 forint) körüli összegeket, sőt tojást és tyúkot is.

A DNA ügyészei csütörtökön házkutatást tartottak a huszvárosi kórházban, de Tataru lakását nem vizsgálhatták át, mert Romániában a törvényhozók ellen csak a parlament jóváhagyásával lehet házkutatást elrendelni, vagy előzetes letartóztatásba helyezni őket.

A december elsejei parlamenti választásokra készülő PNL sietett elhatárolódni korrupcióval gyanúsított tisztségviselőjétől. Tataru alig érkezett meg a jászvásári DNA-hoz, amikor Nicolae Ciuca pártelnök bejelentette: a párt politikai végrehajtó testülete leváltotta Tatarut a Vaslui megyei szervezet éléről, a liberális frakció pedig visszahívja a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöki tisztségéből.

A liberális pártelnök hozzátette: ilyen körülmények között Tataru nem szerepelhet a párt parlamenti jelöltlistáin sem.

Korábban írtuk

Nelu Tataru mindössze néhány hónapig – 2020 márciusa és decembere között – állt az egészségügyi minisztérium élén, de a tárca egyik legismertebb vezetőjének számít, megbízatása ugyanis egybeesett a koronavírus-járvány kitörésével, amikor a válságstáb egyik vezető tisztségviselőjeként folyamatosan jelen volt a híradásokban.