Timo Soini finn külügyminiszter blogjában rosszallását fejezte ki az írországi, az abortusz liberalizálásáról szóló népszavazás eredménye kapcsán.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A jobboldali Finn Párt korábbi vezetője azt írta, fura világban élünk, ha az élethez való jogot is meg kell védeni. 

Reakciójában a Zöldek parlamenti képviselője, Ville Niinistö a külügyminiszter álláspontját „nyugtalanítónak” nevezte, és azt kérte a kormánytól, foglaljanak állást a kérdésben. A Twitteren azt írta: „Döbbenetes, hogy a finn külügyminiszter azon filozofálgat, joguk van-e az ír nőknek az abortuszhoz. A nők jogai és a nemek egyenlősége a finn külpolitika tartópillérei”.

Válaszul két miniszter – mindketten a kormányzó Nemzeti Koalíciós Párt színeiben – azonnal jelezte, hogy Soini véleménye nem egyezik a kormányéval.

Kai Mykkänen belügyminiszter a Twitteren azt tette közzé: „Amikor fejlesztési miniszter voltam, megnöveltem a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos kiadásokat csakúgy, mint a reproduktív jogok támogatását, ebbe pedig beletartozik a fejlődő országokban a biztonságos terhességmegszakításhoz való hozzáférés”.

A jelenlegi fejlesztési miniszter, Anne-Mari Virolainen egyetértett kollégájával: „Finnország minden megmozdulásával a szexuális és reproduktív egészséget és jogokat hirdeti. Az abortuszhoz való jog nem véleményfüggő, hanem az emberi jogok kérdéskörébe tartozik”.

Soini svéd kollégája, Margot Wallström szintén megelégedéssel üdvözölte az írországi népszavazás eredményét. „Gratulálok az ír polgároknak ehhez a történelmi döntéshez. A női jogok emberi jogok” – írta Twitteren a svéd külügyminiszter. 

Soini hangsúlyozta, Finnországban nem szokás más államok népszavazásait ünnepelni, mint ahogy ez nem történt meg például a Brexit-szavazás után sem. Kihangsúlyozta, a „halálkultúra” semmilyen formáját nem támogatja, és ebbe beletartozik az abortusz és az eutanázia is. Hozzátette, harmincéves politikai pályafutása alatt mindig is ezeket az elveket vallotta. Egyértelművé tette, hogy nem a népszavazás eredményét kritizálta, hiszen az megkérdőjelezhetetlen volt, ám joga van elmondani saját véleményét, amely szerint az élet szent.

Soini hívő római katolikus, ami ritka az evangélikus többségű Finnországban.