Fotó: MTI/EPA/REUTERS/Mike Segar
Megemlékezők a Szeptember 11. Emlékműnél, a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadásban megsemmisült Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén létesített Ground Zero területén 2021. szeptember 11-én
Hirdetés

Az eseményt pontosan húsz évvel az Egyesült Államok területén valaha elkövetett leghalálosabb terrortámadás kezdeti időpontja után nyitották meg. Joe Biden amerikai elnök, Barack Obama és Bill Clinton volt elnökök, Rudy Giuliani, New York akkori polgármestere, a kongresszus tagjai és más tisztségviselők csatlakoztak az áldozatok hozzátartozóinak tömegéhez a New York-i szeptember 11-i emléktéren. Az emlékmű ott áll, ahol a terroristák által eltérített repülőgépek nem sokkal egymás után becsapódtak a World Trade Center ikertornyaiba, megsemmisítve azokat. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket.

Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill szombaton Virginiába és Pennsylvaniába is elutazik, hogy a húsz évvel ezelőtti terrortámadás mindhárom helyszínén részt vegyenek a megemlékezésen. A pennsylvaniai ünnepségen George W. Bush egykori elnök beszédet mond. Donald Trump volt elnök is jelen lesz legalább egy manhattani megemlékezésen, és a tervek szerint később meg is szólal újságírók előtt az évforduló alkalmából.

Joe Biden nem fog beszédet mondani egyik megemlékezési helyszínen sem. Ehelyett az elnök pénteken késő este videoüzenetet tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy számára szeptember 11. legfontosabb tanulsága az a „valódi nemzeti egység”, amely megszületett a támadások után. „Az egység a legnagyobb erősségünk” – fogalmazott Biden. Az elnök kiemelte, hogy függetlenül attól, hogy mennyi idő telik el a támadások óta, a megemlékezések mindent olyan fájdalmasan visszahoznak, mintha csak pár másodperce történt volna meg a tragédia.

Korábban írtuk