A TV4 csatorna készítette a reprezentatív kutatást, amelyből az derült ki, hogy 

Hirdetés

a legutóbbi, júliusi felmérés alkalmával még a svédek 65 százaléka pozitívan nyilatkozott a svéd NATO-tagságról, addig novemberre ez az arány 57 százalékra csökkent.

A csatlakozást egyértelműen ellenzők aránya csak kismértékben emelkedett, ugyanakkor a bizonytalanoké 17-ről 23 százalékra nőtt. Szakemberek ezt egyértelműen a csatlakozási folyamat elhúzódásával magyarázzák.

A csatorna kérdésére Niklas Eklund, az Umeai Egyetem politológia professzora azt nyilatkozta, az emberekben kérdésként merül fel, vajon Finnországnak miért sikerült olyan gyorsan, a svédeknek pedig miért tart ennyi ideig… Az elhúzódás kapcsán sokan elgondolkodnak azon, megéri-e egyáltalán csatlakozni a szervezethez, vélekedett a professzor. A szakember azt is hozzátette, hogy

a lakosság úgy érzékeli, az orosz–ukrán háború megtorpant, nem látják annyira veszélyesnek a kialakult helyzetet. 

Mindeközben svéd hírportálok címlapon számoltak be arról, hogy Magyarország a következő héten nem tárgyalja a svéd NATO-ratifikáció ügyét, a hír forrásának pedig a Demokratikus Koalíció politikusát jelölik meg. Azaz a magyar politikus fontosnak tartotta a TT svéd hírügynökséggel közölni, hogy a ratifikáció kérdése nem szerepel a Magyar Országgyűlés következő heti napirendjén.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.