Egyre nagyobb belpolitikai vita alakul ki a terrorizmus elleni küzdelemről Franciaországban – mondta el Magyar Ágnes Zsófia Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
 

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo, szerk.


Fotó: MTI, illusztráció

A szakértő a pénteki dél-franciaországi Carcassonne közelében fekvő Trebes szupermarketjében történt terrortámadásra adott politikai reakciót hozta példának. Azt mondta, hogy az esettel kapcsolatban még a kormányban sem jutottak konszenzusra, különböző nyilatkozatok jelentek meg, még Emmanuel Macron elnök is tagadta először, hogy iszlám hátterű a támadás, ezt csak a későbbiekben ismerték be. 
    
Kitért arra is, hogy a francia republikánusok és a szélsőjobboldali tömörülések szerint a radikalizálódott emberek esetleges fogva tartásáról vagy új jogintézmény felállításáról kellene intézkedni azért, hogy jobban ki tudják szűrni a terrorcselekményeket. Ettől azonban elhatárolódik az egész kormány – tette hozzá.
    
Pénteken egy 26 éves, marokkói származású carcassonne-i férfi túszokat ejtett, három embert megölt, tizenhatot megsebesített. A rendőrök néhány órával később megölték a túszejtőt.

(MTI)