Több, mint tízmillióan hagyták el otthonukat 2016-ban, velük együtt már 65,5 millió menekült él otthonától távol világszerte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn közzétett jelentése szerint. A szervezet számításai alapján a tavalyi év során minden harmadik másodpercben útnak indult egy migráns, és arra is felhívták a figyelmet, hogy az instabilitás másodlagos menekülthullámokhoz vezethet egyes országokban.

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Az UNHCR Global Trends című jelentéséből kiderült, soha ennyien nem éltek még távol az otthonuktól, jelenleg a Föld lakosságából minden száztizenharmadik ember menekült. Összességében a legtöbben, öt és fél millióan Szíriát hagyták el, a tavalyi évben pedig Dél-Szudánból került ki a legtöbb menekült, 739 900 ember. A tanulmány szerint 2016 végén 40,3 millióan belső menekültek voltak, akinek Szíriában, Irakban, és Kolumbiában volt a legsúlyosabb a helyzetük. Az országukat elhagyók közül a tavalyi év végéig 2,8 millióan adtak be valahol menedékkérelmet, a legtöbbet, szám szerint 722 400-at Németországban, a második helyen az USA végzett 262 000 benyújtott kérelemmel, a dobogó harmadik helyén pedig Olaszország áll, 123 000 fővel.

A globális szervezet azt is nyilvántartásba vette, hogy 2016 során mintegy ötszázezer migráns tért vissza hazájába, miközben 6,5 millió belső menekült települhetett vissza eredeti lakóhelyére. A jelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy szerte a világban a migránsok számottevő többsége, közel nyolcvanöt százaléka az elmúlt év végén alacsony vagy közepes jövedelmű országokban tartózkodott, ezért szükségesnek tartja, hogy a menekültekről gondoskodó országok és közösségek jelentős forrásokat és támogatásokat kapjanak. Ennek híján ugyanis véleményük szerint tovább fokozódik majd az instabilitás, ami viszont másodlagos menekülthullám elindulásához vezethet.