A hollandiai Alkmaarban található menekültközpont lakói igencsak elégedetlenek mostanában, amióta egy, a személyes felelősségvállalás oktatását célzó, új rendelkezés értelmében nekik kell maguk után kitakarítaniuk a közös WC-ket, ráadásul ahhoz, hogy bejussanak, kulcsot kell „vásárolniuk” – írja a holland de Volksrant.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Azt akarják, hogy térden állva takarítsuk a WC-ket” – panaszkodott Ahmad, aki Palesztinából érkezett. Egy másik migráns egyetértően hozzátette: „Még a szíriai börtönök is jobbak ennél!” A szíriai Abu Barak pedig azt nyilatkozta, „sokkolja” őt ez a helyzet, és feltette a kérdést: „Valóban ez Hollandia?”.

A központban nincs WC-papír, mivel a migránsok vízzel mosakszanak a mellékhelyiség használata után: locsolókannát hoznak magukkal, és a tisztálkodás ilyen módja miatt a fekália az egész helyiségben szétmaszatolódik.

Alet Bouwmeester, a befogadóközpont szóvivője azt állította, az új WC-takarítási rendet a mellékhelyiségek borzalmas higiéniai állapota miatt kellett bevezetni: „Az az alapvetésünk, hogy a személyes felelősségvállalás kikényszerítésével a helyzet javulni fog. Ha WC-re mész, tisztaságot kell hagynod magad után, ez része a programnak”.

A migránsoknak nem tetszik az újonnan bevezetett kulcsos rendszer sem. Egy Waed nevű, hidzsábot viselő asszonynak az a legnagyobb gondja, hogy a két gyerekének néha „nagyon hirtelen” kéne WC-re menniük, ezt pedig „hogyan lehetséges kulccsal megoldani?”. A központ vezetői azután döntöttek a rendszer bevezetése mellett, hogy a migránsok keresztül-kasul vándoroltak az épületek közt a mellékhelyiséget keresve, holott mindenkinek a saját blokkjában lévőt kéne használnia. A korábban már megszólaló Ahmad szerint mindez „diktatórikus döntés” volt, és erre válaszult „civilizált módon tüntetnek” majd.

Hollandia két esztendő alatt több mint 32 ezer migránst fogadott be, legtöbbjük Szíriából és Eritreából érkezett.

demokrata.hu