Harminc franciaországi imám elkötelezte magát kedden a muzulmán fiatalokat az iszlám nevében elkövetendő bűncselekményekre ösztöntő iszlamista radikalizmus elleni küzdelemben.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Harminc franciaországi imám elkötelezte magát kedden a muzulmán fiatalokat az iszlám nevében elkövetendő bűncselekményekre ösztöntő iszlamista radikalizmus elleni küzdelemben, de elutasította azt a felfogást, miszerint a Korán szólítana fel a gyilkosságokra.

A Le Monde című napilapban közzétett írás válasz arra a kiáltványra, amelyet háromszáz francia közéleti személyiség írt alá az „iszlamista radikalizmusból fakadó újfajta antiszemitizmus” ellen.

Ez utóbbi dokumentum vasárnap jelent meg a Le Parisien című napilapban. Aláírói úgy vélték, hogy a külvárosi negyedekben a muzulmán identitásra hivatkozva terjedő újfajta antiszemitizmus megfékezése érdekében „a Koránnak a zsidók, a keresztények és a hitetlenek meggyilkolására és megbüntetésére felszólító sorait a teológiai hatóságoknak kell elavultnak nyilvánítaniuk, ahogy az korábban történt a Biblia összeférhetetlenségeivel és a II. Vatikáni Zsinattal megszüntetett katolikus antiszemitizmussal is, annak érdekében, hogy egyetlen hívő se hivatkozhasson szent szövegre, amikor egy bűncselekményt követ el”.

Az imámok szerint az a gondolat, hogy maga a Korán szólít fel gyilkosságra, „hallatlanul erőszakolt”. „Azt sugallja, hogy egy muzulmán csak akkor lehet pacifista, ha eltávolodik a vallásától” – fogalmaznak az imámok, akik szerint ez az állítás „ártó tudatlanságról” árulkodik és kontraproduktív.

A Le Parisien című napilapban vasárnap megjelent írás elítéli azt is, hogy a média nem beszél arról, hogy az iszlamista radikalizmus terjedése miatt egyes városrészekben „csendes etnikai tisztogatás” folyik.

„Azt kérjük, hogy váljon nemzeti üggyé az antiszemitizmus jelentette demokratikus csőddel szembeni küzdelem, mielőtt még nem késő. Mielőtt Franciaország már nem lesz Franciaország” – olvasható a jobb- és baloldali politikusok által is aláírt kiáltványban.

Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő mellett három volt miniszterelnök, a szocialista Bernard Cazeneuve és Manuel Valls, a konzervatív Jean-Pierre Raffarin, valamint Párizs volt baloldali polgármestere, Bertrand Delanoe és a jobboldali Köztársaságiak vezetője, Laurent Wauquiez is aláírta a dokumentumot, amelyen Charles Aznavour énekes és Gérard Depardieu filmsztár kézjegye is szerepel, valamint zsidó, muzulmán és katolikus vallási vezetők is csatlakoztak a felhíváshoz.

Az imámok keddi válaszukban elkötelezik magukat arra, hogy felveszik a küzdelmet a „tudatlan, zavarodott és céltalan” muzulmán fiatalság radikalizálódása ellen.

„Franciaként minket is felháborít a mindannyiunkat fenyegető gyalázatos terrorizmus (..) Muzulmánként is fel vagyunk háborodva, ahogy a vallási társaink is, a békés muzulmánok, akik szenvednek attól, hogy bűnözők elkobozzák a vallásukat” – tették hozzá az imámok az elmúlt három év iszlamista merényleteire utalva, amelyekben 245-en veszítették életüket.

A vita egy hónappal azután robbant ki, hogy egy 86 éves zsidó nőt muzulmán szomszédja kirabolta és megölte, miközben azt kiáltotta, hogy „Allah akbar”. A március 23-i antiszemita jellegű gyilkosságot követően ezrek tiltakoztak Párizsban egy csendes meneten az antiszemitizmus ellen.

A belügyminisztérium adatai szerint az antiszemita cselekmények 2017-ben hét százalékkal csökkentek, és a tendencia három éve csökkenést mutat. A súlyos esetek száma (erőszak, gyújtogatás, rongálás, gyilkossági kísérlet) viszont 26 százalékkal nőtt. A zsidó közösség a francia lakosság alig 0,7 százalékát teszi ki, de minden harmadik gyűlöletkeltő bűncselekménynek zsidók a célpontjai, ami elemzők szerint a pénzhez és a hatalomhoz kapcsolódó hagyományos antiszemita előítéletekkel függ össze.

(MTI)