Ausztriában elkészült a szükségállapotról szóló rendelettervezet szövege, eszerint amennyiben az országban életbe lép a szükségállapot, már az osztrák határon visszautasíthatják a menedékkérőket.

A szöveget az APA osztrák hírügynökség közölte kedden este.

A tervezet felsorolja azon okokat, amely miatt az országban veszélybe kerülhet a közrend és a belső biztonság. „A menedékkérők nagy száma hatalmas kihívást jelent az általános biztonsági helyzetre nézve” – idézte az osztrák hírügynökség a dokumentum szövegét.

A tervezet bemutat számos bűnügyi statisztikát, amely szerint növekedtek a menekültek által elkövetett bűncselekmények. Eszerint a tavalyi évben nőtt a lopások, a kábítószerrel való visszaélések, az erőszakos cselekmények és a gyilkosságok száma is. A szöveg szerint gyakoribbá válhat a börtönökben a radikalizálódás, kapacitás hiányában a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének támogatása sem lehetséges.

A menekültek nagy száma nagy kihívás elé állítja a hatóságokat is, amelyek emberi erőforrás hiányában „nem tudják fenntartani a menekültügyi eljárások színvonalát” – áll a tervezetben.

Arról is szó esik, hogy nagyobb befogadóközpontokban gyakrabban fordulhat elő etnikai, kulturális és szociális konfliktus.

A tervezet kitér arra is, hogy menedékkérők magas száma a munkanélküliségi ráta stagnálásához vezethet, továbbá az egészségügyi ellátórendszer is túlterheltté válhat.

Az államháztartásra „rendkívül nagy teher hárul majd”, az előrejelzések szerint a menekültáradat miatt mintegy kétmilliárd eurós többletkiadással lehet számolni. A tervezet nemzetközi jelentésekre hivatkozva arról ír, hogy Európába, így Ausztriába is ismét sokan érkezhetnek.

A szövegben az is olvasható, hogy a rendelet akkor lépne életbe, ha az idei évre meghatározott kvótánál, 37 500-nál több menekültügyi eljárás indulna meg Ausztriában. A közrend és a belső biztonság fenntartásának érdekében ellenőrizhetnék a határokat, nem lehetne menedékkérelmet benyújtani a határon, valamint az embereket visszatoloncolnák az első biztonságos szomszédos országba.

A szükségállapot hat hónapig lenne érvényben, és háromszor hosszabbítható meg.

A tervezet szövegében változtatások még előfordulhatnak. A jóváhagyási folyamat szerdán indul el, és négy héten át tart, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament úgynevezett főbizottsága elé kerül.

Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén. Már akkor jelezték azt is, hogy a szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál vissza lehetne utasítani, és ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

MTI