Tényleg jártak az amerikaiak a Holdon, vagy csak megrendezték az egészet, ahogy az összeesküvés-elmélet hívei állítják? Minden kérdésre választ kaphatunk, hamarosan ugyanis orosz űrhajósok szállnak le bolygónk kísérőjére – írja az RT.

Fotó: Képernyőfotó: RT.com
Képernyőfotó: RT.com

Képernyőfotó: RT.com

„Feladatunk van: odamenni és ellenőrizni, hogy tényleg jártak-e ott” – viccelődött Dmitrij Rogozin, az orosz űrprogramok vezetője. „Az amerikaiak azt mondják, jártak ott. Mi megerősíthetjük” – tette hozzá.

Komolyra fordítva a szót Rogozin elmondta, hogy jelenleg egy ország sem képes egyedül holdprogramot végrehajtani. Oroszország éppen ezért számít az Egyesült Államok együttműködésére. A tervek szerint az első orosz űrhajósok a 2030-as évek elején léphetnek a Hold felszínére egy tizennégy napos küldetés részeként. A holdpályára állított orosz űrállomás segítheti majd az asztronautákat.

Rogozin azt is elmondta, hogy 2025 után elkezdenek építeni egy holdbázist, amellyel meg kívánják haladni az 1960–72-es amerikai Apollo programot. A bázist avatarrobotok népesítenék be, űrhajósok csak időről időre látogatnák. A robotok úgy működnének, mint az Avatar című film kék testjei, amelyeket távolról vezérelnek felhasználóik.

Összeesküvés-elmélet
Amióta 1969. július 21-én Neil Armstrong, az Egyesült Államok űrhajósa rálépett a Hold felszínére és megtette világhírűvé vált kijelentését („Kis lépés egy embernek, nagy lépés az emberiségnek.”), szkeptikusok tömegei kérdőjelezik meg a holdraszállás valódiságát.
Szerintük azt csupán megrendezték, miután 1961-ben felküldték az első szovjet űrhajóst, Jurij Gagarint, és az USA-nak választ kellett adnia. A szkeptikusok azt is tudni vélik, hogy Stanley Kubrick rendezte a holdraszállás jeleneteit.
A kételkedők elméleteit azóta több ízben cáfolták, ennek ellenére az amerikaiak 7-20 százaléka a mai napig megrendezettnek tartja a holdraszállást. Az oroszok körében ez az arány hatalmas, 57 százalék.