A tízpontos nyilatkozatot Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke és Patryk Jaki, az SP megbízott vezetője látta el kézjegyével a Mazóviai vajdaságbeli Przysuchában, a PiS pártkongresszusának keretében. A felek kifejezésre juttatták, hogy céljuk az egyesülés, a párt alapszabályának módosítása és egy végrehajtó bizottság létrehozása, valamint a párt körzeti szervezeteiben eszközlendő változtatások.

Hirdetés

Ezenkívül kötelezettséget vállaltak egy új alkotmány kidolgozására, amely visszaállítaná az alkotmányos rendet Lengyelországban, továbbá arra, hogy öntudatos politikát fognak folytatni az Európai Unióval szemben és a lengyel szuverenitás védelmében. Elkötelezték magukat arra is, hogy amennyiben az EU módosítaná az uniós szerződéseket, arról országos népszavazást kezdeményeznek, és bevezetése ellen aktív kampányt folytatnak.

Szó van még a deklarációban többek között a „zöld átállás” elutasításáról, a lengyelországi szólásszabadság és egyéb szabadságjogok helyreállításáról. Mindkét párt elutasítja a gender ideológiát, és kiáll a hagyományos értékek és a család védelme mellett. Kötelezettséget vállalnak a jó lengyel-amerikai kapcsolatok fenntartására, a három tenger közötti közép-európai térség stratégiai szuverenitására és abban Lengyelország alapvető szerepének fenntartására. Végül arra is, hogy határozottan elszámoltatják Donald Tusk csapatát.

A felek megerősítették arra vonatkozó szeptemberi bejelentésüket, hogy céljuk a többi kisebb jobboldali párttal való egyesülés, amelyek a PiS 2015-2023 közötti kormányzása alatt az Egyesült Jobboldalt alkották. „Ez egy jelzés az emberek felé, hogy a lengyel patrióta tábor egyesül” – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski. „Szövetségeseket kell keresnünk, mégpedig kizárólag a hazafias táborban, ez a mi nagy feladatunk” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

A pártelnök szerint Lengyelország jelenleg rendkívüli kihívásokkal szembesül, és a szövetség „az egyetlen erő, amely képes megvédeni az országot velük szemben”. Megfigyelők szerint a PiS a nemzeti jobboldal konszolidációjára törekszik a jövő tavaszi lengyelországi elnökválasztás előtt.

Az újonnan alakult pártszövetség novemberben készül bejelenteni saját elnökjelöltjét.