Ez volt az első hajó, amelyet a jemeni lázadók elsüllyesztettek az Izrael gázai háborúja miatt külföldi hajók ellen indított drón- és rakétahadjáratuk során.
A belize-i zászló alatt haladó, egy bejrúti cég által üzemeltetett Rubymar nevű hajót a húszik által kilőtt ballisztikus rakéta találta el február 18-án a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel összekötő Báb-el-Mandeb-szorosban.

Hirdetés

Jemen nemzetközileg elismert kormánya, valamint egy regionális katonai vezető megerősítette a hajó elsüllyedését, csakúgy mint a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO).

A száműzetésben működő jemeni kormány közlése szerint a hajó péntek este süllyedt el a viharos időjárás következtében. A támadás után északabbra vezényelt hajót tizenkét napra magára hagyták, bár azt tervezték, hogy megpróbálják biztonságos kikötőbe vontatni.

Az amerikai Középső Parancsokság (Centcom) korábban figyelmeztetett, hogy a hajó által szállított műtrágya és a szivárgó üzemanyag ökológiai katasztrófát idézhet elő a Vörös-tengeren.

Korábban írtuk

Az Ambrey magán biztonsági cég pénteken rejtélyes incidensről számolt be, amely a Rubymar fedélzetén történt. A cég a részletekre nem tért ki, csak annyit közölt, hogy jelentések szerint számos jemeni megrongálta a hajót.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. A támadások miatt számos, Ázsiából Európába tartó teherhajó jóval hosszabb úton közlekedik, elkerülve a Vörös-tenger térségét.