Elsüllyedt egy menekülteket szállító halászhajó a Fekete-tengeren a török partoknál, négy menekült a tengerbe veszett, és sokan eltűntek – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A tragédia az északnyugat-törökországi Kefken településtől körülbelül 120 kilométerre északra történt. A beszámoló szerint a parti őrség 38 migránst kimentett, ugyanakkor 15-20 illegális bevándorló eltűnt, őket továbbra is keresik a hatóságok.
    
A menekültválság kezdete óta a Fekete-tengeren nem fordult elő hasonló baleset, a Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók útja általában az Égei-tengeren keresztül vezet.
    
A parti őrség közleménye alapján a bajba jutott migránsok először egy közelben haladó kereskedelmi hajótól kértek segítséget. A hatóságok végül két repülőgépet, egy helikoptert és hat hajót küldtek a helyszínre. A mentésben öt kereskedelmi hajó is közreműködik. 
    
Az Anadolu a szerencsétlenül jártak nemzetiségéről, valamint feltételezett úti céljáról nem tett említést.
    
A parti őrség a hírügynökségnek arról is beszámolt, hogy augusztus 13. és szeptember 9. között hét esetben összesen 834 illegális bevándorlót és 10 embercsempészt fogott el a Fekete-tengeren.

(MTI)