GEFIRA

„A legvadabb EU-kezdeményezés: az eltérő véleményeket orosz propagandaként regisztrálni Soros irányítása alatt”

Fotó: MTI/EPA, archív

Ezzel a címmel ír a GEFIRA (Globális Elemzés Európai Szemszögből) Alapítvány arról, hogy Oroszország a kedvenc bűnbakja a nyugati establishmentnek akkor, amikor saját hibáinak takargatásáról van szó. A Brexit és Trump győzelme óta a nyugati elit rendszeresen igyekszik a polgárok elégedetlenségét „orosz dezinformációhoz”, „hekkerekhez” vagy „trollokhoz” kötni ahelyett, hogy saját politikájára vetne egy alaposabb pillantást.

Míg az USA-ban ez a Trump-kormány elleni boszorkányüldözés formáját öltötte magára, az EU-ban egy olyan tiltó listához vezetett, amely tartalmazza azon médiumokat, amelyek nem kellőképpen lelkesek a keleti szomszéddal való konfliktuskeresés gondolata iránt. /Olvasóinkkal együtt reméljük,  hogy a magyar jobboldali médiumok e listán szerepelnek, és ha netán egy is kimaradna, sürgetjük az összeállítókat, végezzék rendesen a munkájukat./

Az EU külügyi részlege „az Oroszországból érkező dezinformáció” elleni fellépésként olyan „dezinformációs szemlét” készített, amely hetente frissíti az „álhíreket” és az azokat kiposztoló internetes portálokat.

Ez az EUAS hivatalosan csalóknak, hazafiatlanoknak és becsteleneknek bélyegez újságírókat és kutatókat úgy, hogy az érintetteket nem értesíti erről. Ugyan apró betűkkel szerepel a listánál, hogy ez a szemle nem tekinthető az EU hivatalos álláspontjának, de azt az Európai Tanács hozta létre; része az EU diplomáciai szolgálatának és ezért az finanszírozza, és az intézmény szimbólumait és intézményi kapcsolati címeit használja. Tehát az EU része és mégsem képviseli annak hivatalos álláspontját?

Egy biztos, az EUAS az Európai Unió értékei ellen működik. E szervezet önkényesen, nem hivatalosan értékel cikkeket, majd az értékelést hivatalos helyre teszi. Az EUAS által hírhamisítóknak bélyegzetteket nem értesítik, és ezért nincs lehetőségük, hogy megvédjék magukat. A kutatókat és újságírókat bizonyíték nélkül nevezik bűnösöknek; nincs joguk akár panasz benyújtására, akár fellebbezni.

A GEFIRA-t például arról értesítették, hogy a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-król készített elemzésüket „orosz dezinformációnak” kategorizálták. Noha, mint most, a Jugend Rettet NGO Iuventa hajójának hatósági elkobzásakor kiderült, a GEFIRA rájuk vonatkozó elemzése helyes volt, mivel kapcsolatban álltak embercsempészekkel, és amikor a nyílt tengeren embercsempészekkel találkoztak, azok nem olyan helyzetek voltak, amikor a migránsok élete veszélyeztetve lett volna.

Mindezen túlmenően érthetetlen, hogy mi köze lenne mindennek az oroszokhoz?

A GEFIRA utánanézett.

Az elemzést egy „Kremlin Watch” (Kreml Figyelő) nevű szervezet készítette, mely része az Európai Értékek nevű szervezetnek.

A GEFIRA azt is megnézte, honnan kapják támogatásukat. Kiderült: George Sorostól és Nyílt Társadalom Alapítványától. Soros egyrészt nyakig benne van a migránsválságban, másrészt pedig utálja Oroszországot. /Mármint a neki tejelő Jelcin utánit, tegyük hozzá./

És ki pénzeli még e szervezetet? Nos, maga az Európai Bizottság.

A szerző azzal fejezi be cikkét, hogy Soros valóban veszélyt jelent a demokráciára nézve.

Lovas István