Az AfD vezetősége telefonos konferencián hozott döntést Krah ügyében, miután a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) kedden bejelentette: véget vet az európai parlamenti együttműködésnek az AfD-vel a német párt EP-listavezetője körüli botrányok miatt.

Hirdetés

Az ügy háttere, hogy Maximilian Krah a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjújában kijelentette: a náci SS nem minden tagja volt bűnöző.

„Soha nem fogom azt mondani, hogy minden ember, aki valaha SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző lett volna”

– fogalmazott az AfD politikusa. Arra a kérdésre, hogy a náci párt fegyveres alakulatának tagjait háborús bűnösöknek tartja -e, Krah azt felelte: „bizonyos, hogy magas százalékban bűnösök voltak, de nem mindenki volt az”.

Az SS tagjai felügyelték és irányították egyebek mellett a náci koncentrációs táborokat, és tömegével követtek el háborús bűncselekményeket. A második világháború utáni nürnbergi perben az SS-t bűnszervezetnek nyilvánították.

Korábban írtuk

A francia Nemzeti Tömörülés az interjú megjelenése után jelezte, hogy nem akar a jövőben egy frakcióban dolgozni az AfD-vel az Európai Parlamentben. Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke a TF1 televízióban elmondta: úgy véli, az AfD „vörös vonalakat” lépett át, és emiatt az EP-választás után pártja új szövetségeseket keres, és nem fog tovább az AfD képviselői mellett ülni. Arra a kérdésre, hogy a két párt közül melyik fog távozni az Identitás és Demokrácia nevű európai parlamenti képviselőcsoportból, Bardella azt mondta, hogy a választás után az EP-ben a frakciókat újrarendezik.

Maximilian Krah az X-en bejelentette: pártja egységének megőrzése érdekében nem vesz részt ezentúl az AfD kampányrendezvényein, és távozik a párt szövetségi végrehajtó bizottságából is.

Április végén a német hatóságok őrizetbe vették Krah asszisztensét, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Európai Parlamentben folytatott tárgyalásokról információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben.

Az AfD EP-listájának második helyén szereplő Petr Bystronnal szemben pedig május közepén indított vizsgálatot a müncheni főügyészség vesztegetés és pénzmosás gyanújával. Emiatt – a pártvezetés kérésére – már ő is mellőzi a nyilvános szerepléseket a kampányban.