Beatrix von Storch (AfD) feljelentést tesz az iskolaigazgató ellen – montázs egy Tiktok videóból
Hirdetés

Első hallásra tragikomédiába illő, ám cseppet sem vicces eset borzolja a kedélyeket Németországban, azon belül is Ribnitz-Damgartenben, de a botrány hullámai már a Bundestagot is elérték. A hírhedt NDK-s állambiztonsági szolgálat, a Stasi módszereire emlékeztető botrány egy videó miatt tört ki, amit egy 16 éves diáklány posztolt a TikTokon.

Kémiaóra volt reggel, amikor három egyenruhás rendőr jelent meg az iskolaigazgatóval az osztályterem előtt.

Kihívták Lorettát, majd a rendőrök elvezették a teremből az osztálytársai és a kémiatanár döbbenetére, végig a folyosón. Több felsőéves diák is látta az aulában Loretta szégyenét, amint rendőrök kísérik a tanári szobába, de elképzelni sem tudták, hogy mit követhetett el.

Hamar kiderült. A lány egy AfD-s videót osztott meg a közösségi médiában, amelyen Hupikék törpikék láthatók, valamint az AfD logója és egy felirat: „Törpapa mondja: légy okos, válaszd a kéket!” (A kék az AfD pártlogójának a színe.) A videón a kép átúszik egy térképre Németország választási körzeteiről. A térkép a legutolsó közvélemény-kutatás adatait mutatja, amelyen a kék szín dominál.

Korábban írtuk

Ez volt az a „bűn”, ami miatt az iskolaigazgató már kora reggel tárcsázta a rendőrség számát. Hamar kiderült, hogy más is felróható Lorettának. Ugyancsak a közösségi médiában osztotta meg, hogy neki Németország a hazája, nem csak „egy hely a térképen”. A rendőrség az igazgató hívására azonnal a helyszínre küldött három rendőrt: a gyanú szerint ugyanis a diáklány a közösségi oldalakon „államvédelmi szempontból releváns tartalmakat terjesztett”.

A rendőrségi szóvivő két vonatkozó paragrafust említett, az egyik a büntető törvénykönyv 86., a másik a 130. paragrafusa. Előbbi alkotmányellenes vagy terrorista jelképek terjesztésére vonatkozik, mint például a horogkereszt, a náci tisztelgés vagy a „vér és becsület” szlogen, utóbbi pedig az uszítást, illetve a különböző etnikai csoportok elleni gyűlöletet és erőszakot bünteti.

A hatóságok belátták, hogy a lány nem követte el egyiket sem, mivel sem az AfD logója, sem a Hupikék törpikék nem merítették ki az alkotmányellenes, illetve terrorista jelképek fogalmát, és nem valósult meg az uszítás, illetve a különböző etnikai csoportok elleni gyűlöletkeltés bűncselekménye sem…

A rendőrség szóvivője a Junge Freiheit című lapnak a lánnyal folytatott beszélgetés tartalmáról annyit közölt, hogy preventív (megelőző) beszélgetést folytattak a tanulóval a saját védelme érdekében, hogy ismertessék vele a véleménynyilvánítás szabadságának korlátait, illetve hogy mi számít bűncselekménynek. Az igazgató nem kívánt nyilatkozni róla, hogy miért hívta ki a rendőrséget, és miért nem tájékoztatta előbb a szülőket.

Mi volt ez, egyszerű túlkapás vagy példastatuálás? Sajnos egyértelműen az utóbbi. Február végén Brandenburg tartomány Alkotmányvédelmi Hivatalának vezetője egy interjúban beszélt arról, hogyan lehet az iskolásokat a jobboldal elleni harcra felhasználni. Jörg Müller arra buzdítja a gyerekeket, hogy jelentsék fel jobboldali társaikat!

– Minden iskolai osztályt megkérdezek, milyen gyakran jelentenek jobboldali videót. Gyakran nem teszik meg, majd néhány héttel később azt a választ kapom, hogy már bejelentettek őket. Használják szorgalmasan a jelentés funkciót, csak egy kattintás az egész! – szólította fel a diákokat.

Azok pedig használják.

Ami viszont a törpöket illeti, kiderült, hogy korántsem annyira ártatlanok, mint hinnénk. Pierre Culliford belga illusztrátor, alias Peyo 1958-ban megalkotta a törpöket, de valószínűleg álmában sem gondolta volna, amit mára a történetbe egyes áltudományos képzelgők belemagyaráznak. Igaz, nem a németeknek jutott eszükbe először, hogy a „törpök társadalma a totális társadalom kifejeződése”, hanem Antoine Buéno francia írónak, a Le Petit Livre Bleu, A kis kék könyv szerzőjének, aki szerint a rajzfilm voltaképpen a gyerekek tudatalattijára hatva próbálja meg a „náci társadalomszervezési elveket” elfogadtatni. Szerinte Törpilla a szőke hajával az árja szépség megtestesítője, Hókuszpók viszont a harmincas évek zsidóellenes karikatúráit idézi. A törpök kék arcbőrükkel egy „rasszista, zárt, rendi társadalmat” alkotnak, állapítja meg a francia szerző.

Ezek után már nem is lehet kérdés, hogy mi a közös a törpökben és az AfD-kékbe boruló Németországban… Antoine Buéno szerint a rajzfilmfigurák világa egy totalitárius közösség, Törpapa pedig diktátor. Loretta meg is kapta a magáét a közösségi médiában: azt írták róla, hogy náci, de emiatt senki nem tett feljelentést, és senkinek nem kellett három rendőr kíséretében végigvonulnia az iskolán…

Abszurd történet, de jól mutatja, hogyan lehet ellenséget kreálni, amely most Németországban vitán felül az AfD, és harcra szólítani a társadalom valamennyi szegmensét. Aki nem hajlandó ebben részt venni, azt kirekesztik – természetesen a demokrácia jegyében. Gőzerővel folyik a tisztogatás.

Uli Grötsch, az újonnan megválasztott szövetségi rendőrségi megbízott rendkívül problematikusnak tartja, ha rendőrségi alkalmazottak az AfD tagjai, vagy egyéb módon támogatják a pártot, nyilatkozta az RND.de közszolgálati hírportálnak. Köztudott, hogy a német rendőrség soraiban az AfD-tagok és szimpatizánsok száma jelentősen felülreprezentált. Uli Grötschöt a közelmúltban választották szövetségi rendőrségi megbízottnak, minden bizonnyal azért, hogy amint ő maga mondta, „erősítse a rendőrség ellenálló képességét a jobboldallal szemben”. Ezért aki jobboldali tartalmakat terjeszt, „nincs keresnivalója a rendőrségben vagy más állami intézményben”, jelentette ki.

Az evangélikus egyház is hadat üzent az AfD-nek. Március végén elvesztette állását Martin Michaelis evangélikus lelkész, miután bejelentette, hogy június 9-én pártonkívüliként indul az AfD listáján a quedlinburgi önkormányzati választáson. A Közép-németországi Evangélikus Egyház közölte, hogy az egyházkerület visszavonta tőle a gaterslebeni parókia lelkészi megbízását. A közlemény szerint az egyház érdeke, hogy a lelkészek politikailag is aktívak legyenek, ugyanakkor „ez nem vonatkozik az alkotmányosan megkérdőjelezhető pártokban való részvételre”. „Az AfD-ben való indulással a lelkész az AfD nézeteit támogatja. Ez nem egyeztethető össze az evangélikus egyház elveivel”, tették hozzá.

De ez még nem minden. Heiko Nüßnernek új háziorvost kell keresnie. Az 57 éves férfi 26 évig volt a CDU tagja, majd kilépett a pártból, és 2016-ban belépett az AfD-be. Tavaly januárban városi elnökké választották, és átvette a helyi AfD-iroda vezetését. Amikor ezt a háziorvosa megtudta, törölte páciensei sorából.

Nüßner üzletember. Csalódott a CDU-ban az euró- és migrációs politikája, valamint az atomerőművek leállítása miatt.

Heiko Nüßner

– Számomra az AfD az új CDU, és semmi esetre sem szélsőséges – mondta a Bild című lapnak. A kiváltó ok egy fotó volt a helyi lapban, amin a politikus szerepelt. Amikor pedig Nüßner e-mailben gyógyszert kért, az alábbi választ kapta az orvosától: „Egyértelműen eltérő politikai nézeteink miatt arra kérem, hogy keressen magának egy másik orvost, akiben megbízik…”

Nüßnert nagyon meglepte a válasz, mert nem emlékszik rá, hogy valaha is beszélt volna az orvosával politikáról. Orvosa viszont, akit a lap szintén megkeresett, azzal érvelt, hogy természetesen ő sem baloldali, hanem a társadalom közepén áll, de nem támogatja az ilyen „antidemokratikus tendenciákat”.

Ha ez így megy tovább, a német társadalom szövete kettéhasad. A közösségi médiából eltűnnek a posztok, az iskolákat a gondolatrendőrség irányítja. A jobboldali szavazókat elküldik munkahelyükről (az utóbbi időben megsokasodtak azok a munkajogi fórumok, amelyek azt boncolgatják, hogy el lehet-e valakit bocsátani az állásából pártszimpátiája miatt), és még a templom ajtaja is bezárul előttük, mivel a német egyházak is irányba álltak.

Már az orvosi eskü sem számít: egészen embertelen módon már a gyógyszerfelírás is a politikai hovatartozástól függ. Újfajta világ ez, de a tempó régi és ismerős. Mindegy, milyen nevet adnak neki.