A két indítványt a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint egyaránt 78 nem vokssal, 64 igen szavazat ellenében utasította el a 150 fős parlament, ahol Robert Fico kormányának 79 képviselője van.

Hirdetés

A hárompárti kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által jelölt Martina Šimkovičová ellen még februárban nyújtottak be bizalmatlansági indítványt a parlament liberális és progresszív pártjai. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a Progresszív Szlovákia (PS) arra hivatkoztak beadványukban, hogy szerintük a kulturális miniszter kijelentéseivel és tetteivel „beleavatkozik a kultúra szabadságába”.

A sikeres televíziós karriert maga mögött tudó politikus, aki korábban számos alkalommal bírálta a szlovák közmédia hírműsorainak kiegyensúlyozatlanságát is, elutasította az ellene felhozott vádakat, és rámutatott: a kormányprogramban megfogalmazott – a kultúrára vonatkozó – vízió megvalósítását követi.

Zuzana Dolinková a tavaly őszi választásokat és kormányalakítást követően a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a Hang (Hlas-SD) jelöltjeként került az egészségügyi tárca élére. Leváltását a PS, valamint a centrista Szlovákia mozgalom és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselői kezdeményezték. Az ellenzéki pártok azzal érveltek indítványukban, hogy szerintük a tárcavezető nem oldja meg érdemben az egészségügy problémáit, egyebek mellett a – már évtizedes problémának számító – nővérhiányt.

Korábban írtuk