Az augusztus 19-én végrehajtott razzia során 15 helyszínt kutattak át Plovdivban, lefoglaltak 13 mobiltelefont, fegyvert és lőszert, továbbá megtalálták több, a migránsok csempészésére szolgáló gépjármű papírjait is.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint a banda – amely fejenként akár 6000 eurót (2,3 millió forint) is elkért az útért – több mint 130 bevándorlót csempészett át Törökországból Bulgáriába.

A banda szíriai és jordániai vezetői mellett bolgárok is közreműködtek az embercsempészetben, az interneten keresztül pedig moldovai sofőröket is sikerült találniuk, az ő feladatuk volt az emberek elszállítása a bolgár-szerb, illetve a bolgár-román határra.

Bulgária – Törökországgal közös, szögesdrótkerítéssel védett, 259 kilométer hosszú szárazföldi határa révén – évek óta a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonal egyik tranzitországa.

Korábban írtuk

Hans Leijtens, az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) ügyvezető igazgatója februárban jelentette be, hogy a szervezet megháromszorozza a határőrök számát Bulgária Törökországgal, illetve Szerbiával közös uniós külső határain.