Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi
Hirdetés

A tárca közleménye szerint a hajó a Szicília délkeleti részén fekvő Pozallo kikötőjébe fut be, és a fedélzeten lévő emberek közül hetvenet Franciaország, illetve Németország vesz majd át.

A megállapodást akkor jelentették be, amikor Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter Münchenben francia, német, spanyol, brit és lengyel kollégájával tárgyalt.

Az SOS Méditerannée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) NGO-k által üzemeltetett Ocean Viking október 18-án vette a fedélzetére a tengeren észak felé tartó embereket mintegy 90 kilométerre a líbiai partoktól.

A két szervezet az elmúlt napokban több alkalommal is kérte az olasz és a máltai hatóságokat, hogy engedélyezzék a fedélzeten lévők – akik között két várandós nő és két csecsemő is van – partra szállítását. Az Ocean Viking kikötését a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) és az Élő Olaszország (IV) politikusai is követelték, miután a hajó már 11 napja várakozott, és ez meghaladta a civilhajók várakozási idejét, amelyek eddig átlagban 9 nap alatt tudtak partot érni Olaszországban.

Az Ocean Viking augusztusban indította újra a líbiai és a dél-európai partok közti műveleteit: augusztusban 378 személyt vitt Máltára, szeptemberben 82-t Lampedusa szigetére, majd 182-t a szicíliai Messinába, októberben további 176 személyt tett partra a dél-olaszországi Tarantóban. A szeptemberben Olaszországba érkezettek szétosztott csoportjainak átvételét más, önkéntes EU-tagállamok vállalták, de azóta is Olaszországban maradtak. A Tarantóba érkezetteket pedig nem is osztották szét.

Ezzel egy időben az Alain Kurdi nevű, a német nem kormányzati szervezet (NGO) Sea-Eye hajója is kikötési engedélyt kért Rómától fedélzetén 90 személlyel, akit Lampedusától nyolcvan mérföldre vett fel a tengeren.

Matteo Salvini a Liga vezetője, volt belügyminiszter közösségi oldalán úgy kommentálta az Ocean Viking kikötésének engedélyezését, hogy az olasz kormány ismét „letolta a gatyáját”, és ismét „szívességet tett” az NGO-knak, amelyek az embercsempészeket bátorítják. Salvini a belügyminisztérium adatait idézte, miszerint az új kormány megalakulása óta szeptemberben 2498, októberben 1854 migráns érkezett az olaszországi partokra, majdnem ugyanannyian mint az év első nyolc hónapjában összesen.

Olasz sajtóértesülések szerint a líbiai hatóságok „magatartási kódexet” dolgoztak ki az ország partjainál tevékeny NGO-hajók számára, ami a korábbi olasz balközép kormány 2017-es szabályrendszerét idézi. A líbiai irányelvek szerint a civilszervezeteknek engedélyt kell kérni a kutatási és mentési műveleteikhez a hatóságok megszabta feltételek szerint, máskülönben kitiltják őket a Líbia hatáskörébe tartozó tengeri i övezetből.