Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív

Járóka Líviát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét választotta egyik alelnökének az Európai Parlament szerdán strasbourgi plenáris ülésén.

Járóka Líviát a Fideszt is tagpártjai között tudó Európai Néppárt (EPP) jelölte az EP egyik megüresedett alelnöki posztjára, a magyar képviselőcsoport ajánlására.

Járóka Lívia Pelczné Gáll Ildikó szeptember elején megüresedett EP-képviselői helyét vette át, mostantól pedig betölti az Európai Számvevőszék tagjává kinevezett Pelczné távozásával szabaddá vált alelnöki tisztséget is.

Az EPP magyar képviselőjét 290 szavazattal választották alelnöknek.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy Járóka Lívia személyében történelmének első roma származású alelnökét választotta meg a testület plenáris ülése. A kinevezés a képviselő korábbi erőfeszítéseinek elismerése, valamint a Fidesz Európai Parlamenten belüli pozíciójának megerősítése – húzták alá.

Járóka Lívia szeptemberben kezdte meg munkáját az EP állampolgári jogi (LIBE), gazdasági (ECON) és nőjogi (FEMM) szakbizottságaiban, 2004 és 2014 közötti európai parlamenti munkásságához hasonlóan elsősorban a romák társadalmi felzárkóztatásán dolgozik. Céljai között szerepel még az egészség- és környezettudatos nevelés és a korai fejlesztés elősegítése is.

Az Európai Parlament Járóka Lívia mellett az olasz Fabio Castaldót, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű euroszkeptikus képviselőcsoport EP-képviselőjét is alelnökké választotta. Castaldo a közelmúltban leköszönt Alexander Lambsdorff képviselő helyét vette át.

Az Európai Parlament 751 képviselőt számlál, akiket az Európai Unió 28 tagállamában választanak meg. Az Európai Parlament elnöksége az uniós parlament elnökéből, 14 alelnökéből és öt, a parlament által két és fél évre választott, tisztségében megújítható kvesztorból áll. Utóbbiak a képviselőket közvetlenül érintő hivatali, pénzügyi kérdésekkel foglalkoznak, és részt vesznek az EP elnökségének ülésein is.

Az elnökség az uniós parlament szabályszerű működéséért felelős szerv. Hatáskörébe tartozik az Európai Parlament előzetes költségvetésének felállítása és mindennemű hivatali, személyzeti és szervezeti kérdés rendezése.

(MTI)