Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke beszédet mond az EU-tagországok állam-, és kormányfőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. október 17-én
Hirdetés

A kétnaposra tervezett, de várhatóan csütörtökön befejeződő találkozó alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Roberta Metsola közölte, az uniós migrációs paktum nem fog működni, ha a tagállamokra nehezedő legnagyobb migrációs nyomás pillanataiban „aláássuk azt, amit közösen felépítettünk”.

A paktum megvédi az EU határait, igazságos a védelemre jogosultakkal, de határozott az uniós maradásra nem jogosultakkal szemben – mondta. Az uniós tartózkodásra jogosulatlanokkal kapcsolatban az EP-elnöke azt mondta, őket biztonságosan és gyorsan vissza kell küldeni hazájukba, és amilyen keményen csak lehet, fel kell lépni az emberkereskedő hálózatokkal szemben, amelyek közé Metsola szerint ide kell érteni az olyan „rosszindulatú államokat” is, mint Oroszország és Fehéroroszország, melyek – szavai szerint – hibrid fenyegetéseket alkalmaznak, kizsákmányolják a kiszolgáltatottakat és fegyverként használják a migránsokat az unió tagállamaival szemben.

Korábban írtuk

Az uniós parlament elnöke megismételte, hogy az EP rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát. Szavai szerint meg kell erősíteni az olyan béke érdekében tett erőfeszítéseket, amely nem jelent kapitulációt, ami megvédi az európai értékeket. Egy ilyen békét csak egy erős és önálló Ukrajna képes elérni. Bármi, ami ennél kevesebb, nem jelent igazi békét – húzta alá.

A Közel-Keleten kiújult konfliktussal kapcsolatban Metsola azt mondta, minden korábbinál fontosabb a fenntartható megoldás megtalálása, amelyben – mint kiemelte – Európának döntő szerepe van.

Az Európai Parlament álláspontja egyértelmű: a túszokat szabadon kell bocsátani, tűzszünetre van szükség, elő kell mozdítani a helyzet mérséklését célzó erőfeszítéseket, ahogy olyan béke elérésére kell törekedni, amely két államon alapul, valódi perspektívát szavatolva a palesztinoknak és biztonságot Izraelnek.