Az EP szerint Lukasenkát és rezsimjének tagjait személyesen kell felelősségre vonni, el kell ítélni őket a fehérorosz nép ellen elkövetett bűncselekményekért. A képviselők határozott szolidaritásukról biztosítják Litvániát, Lengyelországot, Lettországot és más olyan uniós tagállamokat, amelyekbe a fehérorosz kormány jelentős számú bevándorlót és menekültet irányított, hogy politikai nyomást gyakoroljon az Európai Unióra válaszként a Brüsszel által bevezetett személyi és gazdasági szankciókért. 

Hirdetés

A tagállamoknak és az uniós intézményeknek közös feladatuk, hogy sürgősen kezeljék a migránsválságot, segítsék a határon rekedt migránsokat, és biztosítsák számukra a szükséges ellátást – hangsúlyozták az állásfoglalást megszavazó képviselők.

A EU törvényhozó testülete emellett egy ötödik szankciócsomagot sürgetett. 

Elítélik továbbá a Lukasenka és Vlagyimír Putyin orosz elnök közti folyamatos egyeztetést, és megismétlik: napvilágra kell hozni, mennyire támogatja Oroszország a fehérorosz rezsim elnyomó politikáját, illetve azt, milyen szerepe van Moszkvának az unió elleni hibrid támadásban.

Korábban írtuk