A tavaly év végi felmérés alapján készült elemzés annak járt utána, hogy az uniós polgárok hogyan viszonyulnak Ukrajna felfegyverzésének kérdéséhez az európai közösség, illetve annak tagjai által – közölte a Századvég.

Hirdetés

Rámutattak: az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta az európai közbeszédben – a brüsszeli büntetőintézkedések bevezetése és végrehajtása mellett – meghatározó szerephez jut az Ukrajnának történő fegyverszállítás kérdése.

A kutatás alapján megállapítható, hogy 13 európai uniós tagállamban az Ukrajna felfegyverzését ellenzők aránya meghaladja a lépést támogatók hányadát, ebből kilenc tagországban a válaszadók több mint fele utasítja el a fegyvervásárlást: többek között a magyarok 80 százaléka, a görögök 69 százaléka, az osztrákok 62 százaléka és a csehek 57 százaléka ellenzi azt, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvervásárlással támogassák Ukrajnát

– emelte ki a Századvég.

Korábban írtuk

Hangsúlyozták, hogy Csehországban a megkérdezettek több mint fele (57 százaléka) ellenzi az európai fegyvervásárlást Kijev számára, a cseh kormány mégis jelentős fegyverszállítmányokat küldött Ukrajnának. Németországban az Ukrajna felfegyverzését ellenzők tábora (49 százalék) öt százalékponttal meghaladja a lépést támogatókét (44 százalék), ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár január végén úgy döntött, hogy Berlin 14 harckocsit szállít Ukrajnának – tette hozzá a Századvég.

Több európai uniós tagállamban a politikai elit döntései az orosz-ukrán háborúval összefüggésben nem találkoznak az országuk lakosságának elvárásaival

– összegeztek.

Kitértek arra is, hogy a brüsszeli szankciókhoz hasonlóan az Ukrajna katonai erejének növelését elősegítő fegyvervásárlás vonatkozásában is jelentősen megosztott az európai közvélemény.

A felmérés szerint öt uniós tagállamban (Spanyolország, Luxemburg, Románia, Franciaország, Írország) az Ukrajnának történő fegyvervásárlást támogatók hányada ugyan meghaladja a lépést ellenzők táborát, viszont arányuk nem éri el az összes megkérdezett ötven százalékát.

Fotó: Századvég

Kilenc tagállamban a válaszadók több mint fele támogatja Ukrajna felfegyverzését

A Századvég felidézte, hogy Spanyolország a korábbiakban már szállított fegyvereket Ukrajnának, továbbá januárban is jelezte hajlandóságát harckocsik átadására, holott a spanyolok kevesebb mint fele (49 százaléka) helyesli az Ukrajnának történő fegyvervásárlást. Ehhez hasonlóan Franciaország – az eddigiekben juttatott harci eszközökön túl – újabb harckocsikat adományozna Kijevnek, annak ellenére, hogy a franciák kevesebb mint fele (46 százaléka) ért egyet a fegyvervásárlással – áll a közleményben.

Kifejtették továbbá, hogy kilenc európai uniós tagállamban (Lettország, Észtország, Lengyelország, Svédország, Dánia, Finnország, Litvánia, Hollandia, Portugália) a válaszadók több mint fele támogatja Ukrajna felfegyverzését, ezen országok közül Lettországban (79 százalék), Észtországban (73 százalék) és Lengyelországban (71 százalék) a legmagasabb azoknak az aránya, akik egyetértenek azzal, hogy az Európai Unió és tagjai fegyvert vásároljanak Ukrajnának. Az eredmény kevésbé meglepő annak fényében, hogy az említett országok közvetlenül határosak Oroszországgal – jegyezte meg a Századvég.