Az egyik utolsó, a líbiai partoknál tevékenyedő NGO-hajó fedélzetén azért értetlenkedik a személyzet, mert nem találnak a tengeren migránsokkal teli csónakokat – írja a Breitbart London.


Képernyőfotó: YouTube.com/AP Archive

Miután múlt héten Líbia kitiltotta felségvizeiről az NGO-s hajókat, hogy így akadályozzák a nem kormányzati szervezetek és az embercsempészek összejátszását, az előbbiek egymás után voltak kénytelenek visszavonulót fújni. 

Az Aquarius nevű hajó azonban egyelőre továbbra is a mentőcsónakokra várva rója a tengert.

“Jelenleg tovább folytatjuk a nemzetközi vizeken történő őrjáratot” – idézi az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres, MSF) nevű szervezetek által működtetett hajó kutató-mentő vezetőjét, Nicola Stallt a Breibart London cikke.

A személyzet amiatt izgul, hogy a csendes tenger és a kedvező széljárás ellenére nem látnak migránsokkal teli csónakokat.

“Nehéz megmondani, mi folyik Líbiában” – panaszkodik Marcella Kraay, a hajón található MSF-különítmény vezetője. Még a téli, jóval kedvezőtlenebb időjárási körülmények között sem telt el úgy három hét, hogy ne kelljen megmenteniük migránsok százait.
“Most azt látjuk, hogy jóval kevesebb csónak hagyja el Líbiát, amelyik pedig mégis megteszi, azokat a líbiai partiőrség feltartóztatja” – állítja, hozzátéve, hogy megpróbálják tisztázni Líbiával, pontosan mely területekről tiltották ki a külföldi hajókat.

A líbiai partiőrség múlt héten leadott figyelmeztető lövései miatt az Aquarius-on különleges tervet dolgoztak ki vészhelyzet esetére. 
A hajón nagyjából egytucatnyi ember tartózkodik a migránscsónakokra várva; a két NGO képviselői számos európai országból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából jöttek. 
A kapitány Fehéroroszországból származik.

demokrata.hu, Breitbart London