Fotó: MTI/EPA/Kham, archív, illusztráció
Hirdetés

A vezérkar hozzátette: figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

A japán védelmi minisztérium szerint ballisztikus rakétákról van szó, amelyeket Dél-Phjongan tartományból indítottak el, és korlátozott hatótávolságuk miatt nem fenyegették Japán területét vagy felségvizeit.

Észak-Korea május óta 12 lövedéket vagy rakétát lőtt ki. Legutóbb október 2-án tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát Vonszan kikötőjének közelében. Az ország már sokszor megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatát, amely megtiltja neki ballisztikus rakéták tesztjét.

Szakértők szerint Észak-Korea fegyverek tesztelésével fejezi ki elégedetlenségét azzal, hogy megfeneklettek a nukleáris tárgyalások közte és az Egyesült Államok között. Kim Dzsung Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök eredménytelenül záródó februári hanoi csúcstalálkozóját követően a két ország szakértői október 5-én Stockholmban munkamegbeszélést tartottak a nukleáris leszerelésről. E tárgyalások azonban ugyancsak dugába dőltek, Phenjan pedig emiatt az Egyesült Államokat tette felelőssé, és elutasította azt a washingtoni javaslatot, hogy néhány héten belül tartsanak újabb szakértői szintű megbeszéléseket.

Kim Dzsong Un áprilisban azt mondta: az év végéig hajlandó várni arra, hogy közeledjenek az álláspontok, és megegyezésre jussanak a leszerelés menetrendjéről. Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes akkoriban jelezte, hogy Washington „nem kívánt következményekkel” számolhat, ha az év végéig nem változtat a leszerelési tárgyalásokon képviselt álláspontján.

Phenjan a gazdasági szankciók felfüggesztését várja nukleáris programjának felszámolásáért cserébe, de Washington erre csak akkor hajlandó, ha Észak-Korea előzőleg megsemmisíti összes nukleáris fegyverét.