Fotó: MTI/EPA/KCNA
Kim Dzsong Un és lánya, Kim Dzsu E megtekint egy kétnapos taktikai gyakorlatozást Észak-Phjongan tartományban
Hirdetés

A bejelentés szerint a robotrepülőket Észak-Korea a hegyvidéki Észak-Hamgjong tartományból, délelőtt 10 óra után nem sokkal lőtték fel.

Phenjan az utóbbi napokban ismét fokozta katonai aktivitását, a szerdai pedig már a negyedik művelete volt azóta, hogy a múlt héten Dél-Korea és az Egyesült Államok megkezdte az utóbbi öt év legnagyobb közös hadgyakorlatát, amelynek célja az együttműködés megerősítése az északi fenyegetés felerősödésével szemben. A Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű katonai manőver a tervek szerint március 23-ig tart.

A manővert Phenjan a kommunista állam elleni támadásra tett előkészületnek minősítette, válaszul pedig a hét végén az észak-koreai hadsereg egy esetleges háborúra adott válaszlépést szimulált, a gyakorlatokat pedig maga Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is megtekintette.

Észak-Korea 2022-ben újabb éves csúcsot állított fel rakétatesztelésben: több mint 70 rakétát lőttek ki a tavalyi év során, és Phenjan elfogadott egy törvényt is, amely lehetővé teszi atomfegyverek megelőző használatát katonai konfliktusok egy sor lehetséges forgatókönyve esetén.

Korábban írtuk

Az amerikai és a dél-koreai kormány szerint egyébként Észak-Korea titokban hat atomfegyver-kísérletet hajtott végre a szintén Hamgjongban található Punggje-ri telephelyen 2006 és 2017 között.