A tizenegy európai ország lakosainak mintegy háromnegyede adott elégedettségének hangot Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének nemzetközi politikai tevékenységével kapcsolatban egy transz-atlanti felmérés során, ahol amerikai társaiknak alig fele nyilatkozott ugyanígy saját elnökükről. Az amerikai German Marshall Fund és az olasz Compagnia di San Paolo közös kutatása szerint az elnök népszerűsége saját hazájában az elmaradt látványos gazdasági megerősödés miatt esett vissza, ami a novemberben esedékes félidős választások során a demokrata párt számára komoly veszteséget is eredményezhet.

A kutatás szerint az amerikai elnök a legnagyobb népszerűségnek Portugáliában örvend, ahol a helyiek 88 százaléka fordul bizalommal Barack Obama politikája felé. Az USA 44. elnöke legkevésbé a törökök szimpátiáját élvezi: körükben csak a lakosok 28 százaléka nyilatkozott elfogadóan.

Az eredmények szerint a megkérdezett európaiak 65 százaléka elfogadó Obama oroszországi politikájával kapcsolatban, és bár látványos eredményeket nem sikerült elérnie, a válaszadók 61 százaléka elégedett az elnök éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozóan tett erőfeszítéseivel. A kutatás szerint Európa lelkesedése nem teljesen felhőtlen: az öreg kontinensen megkérdezettek kevesebb, mint fele elégedett azzal, ahogy az elnök az afganisztáni és iraki helyzetet kezeli.

A felmérés során az európaiakat megkérdezték az Európai Unióval kapcsolatos állásfoglalásukról is. E szerint bár a tizenegy ország megkérdezettjeinek csak 38 százaléka tekinti gazdaságilag hasznosnak a közös pénzt, az eurót, 63 százalékuk úgy látja, országa gazdasága számára sok előnnyel jár az Európai Uniós tagság.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)