Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (k) feltartja kezét, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyûlésen 2024. július 13-án.
Hirdetés

Aaron Cohen szerint abban az esetben, ha Donald Trump nem fordítja el a fejét abban a pillanatban, amikor a golyó eltalálta, a korábbi elnök szinte bizonyosan nem éli túl az ellene tervezett merényletet.

„Isten vigyázott az elnökre” – mondta Aaron Cohen.

„A mesterlövészeket általában arra képzik ki, hogy az agytörzs tetején lévő kisagyat célozzák meg. Ettől mozgásképtelenné válsz, nem működik a karod sem… Lényeges, hogy milyen távolságból érkezett a lövés. Százharminc yard [nagyjából 118 méter]… Ez [olyan, mint egy golflabdát begurítani a lyukba]. Bárki képes […] ilyen távolságból célozni és betalálni”

– állította a szakértő.

Hozzátette: „Számomra teljesen világos, hogy ha az elnök arccal előre néz, és a lövedék a fülén keresztül behatol, akkor mindennek vége lett volna. Az a tény, hogy véletlenül pont így fordult meg, amikor a lövedék elérte, megmentette az életét”.

Korábban írtuk

Egyes becslések szerint a lövedék, amely végül csak súrolta a volt elnök fülét, csupán centiméterekre volt attól, hogy bizonyosan halálos legyen.

Aaron Cohen az interjúban röviden megemlítette az esetet övező biztonsági „hibákat”, de nem ment bele a titkosszolgálat kritikájába.