Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig
Füstfelhõ tör a magasba a Taal vulkán kráterébõl a Fülöp-szigeteki Batangas tartományban fekvõ Laurelbõl nézve 2021. július 5-én.
Hirdetés

Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig összesen 121 környékbeli faluból evakuáltak lakosokat: körülbelül ötezret ideiglenes szállásokon helyeztek el, mások pedig rokonoknál kerestek menedéket.

A Batangas tartományban, Manilától mintegy 66 kilométerre délre található vulkán július 1-jén tört ki. Ekkor a Fülöp-szigetek szeizmológiai és vulkanológiai intézete (Phivolcs) az ötig terjedő skálán hármas fokozatúra emelte a veszélyszintet, és felszólították a környékbelieket, hogy maradjanak távol a vulkán környékétől.

A tűzhányó továbbra is aktív, az intézet az elmúlt 24 órából 171 vulkanikus földrengést jelentett, hozzátéve, hogy a levegőben jelentősen emelkedett a kén-dioxid szintje.

A Taal legutóbb 2020 januárjában tört ki, amikor több mint 376 ezren hagyták el otthonaikat, és az ideiglenes szállásokat is elérő hamueső nyomán 39-en meghaltak.

Korábban írtuk

A viszonylag kisméretű vulkán az azonos nevű tó közepén kiemelkedő szigeten fekszik, és magában a tűzhányóban is található egy vízzel teli kráter. A festői szépsége miatt sok turistát is vonzó vulkán 1572 óta 33-szor tört ki.

A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.