A hadsereg május elején kezdett tárgyalásokat az RSF félkatonai szervezettel, és sikerült is megállapodni két rövid tűzszünetről, amelyet azonban ismételten megsértettek a felek.

Hirdetés

Legutóbb hétfőn egyeztek meg arról, hogy öt nappal meghosszabbítják a tűzszünetet, amely Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, és amelynek köszönhetően nagyjából kétmillió embert már elértek a segélyszállítmányok.

Kartúm déli részéből és Omdurmánból egészen kedd késő estig heves összecsapásokról szóló hírek érkeztek.

A harcok április közepén törtek ki Szudánban a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a rivális félkatonai erők között. A konfliktus miatt már 1,4 millióan hagyták el otthonukat, köztük mintegy 350 ezren a szomszédos országokba menekültek az ENSZ szerint. Kartúm és több más lakott térség háborús övezetté vált, rendszeresek a fosztogatások, akadozik az áram- és a vízellátás. A kórházak többsége nem működik.

Az ENSZ, néhány segélyszervezet és nagykövetség, illetve a szudáni központi kormányzat több hivatala a Vörös-tenger partján fekvő Port Szudánba helyezte át működését.

Korábban írtuk