Ideiglenes határozatában felfüggesztette pénteken a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó tilalmat az egyik franciaországi üdülőhelyen a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács. A döntést követően a jobboldali ellenzék és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front jelezte, hogy törvényjavaslatot készít elő a burkini betiltására.

Fotó: MTI/EPA

A testület állásfoglalását egy jogvédő szervezet, az Emberi Jogok Ligája kérte, amely beadványában a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkinitilalom feloldását kérte arra hivatkozva, hogy a lépés ellentétes a szabadságjogokkal.
    
A francia jogrendszer lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy az ítélethozatalt megelőzően ideiglenes határozatokat hozzanak bizonyos ügyekben.   
A döntés precedensértékű lehet azon a 31 településen, ahol augusztus folyamán hasonló tilalmat vezettek be. A korzikai Sisco polgármestere viszont már bejelentette: a döntés miatt nem fogja visszavonni a saját rendeletét.
    
A polgármesterek többsége a rendeletekben arra hivatkozott, hogy a burkini viselete a közrend megzavarásának kockázatát hordozza magában, azaz provokál. Ezt azonban az Államtanács nem látta bizonyítottnak.
    
„Villeneuve-Loubet-ben semmi nem utal arra, hogy a közrend megzavarásának kockázatával járna egy ilyen viselet egyes embereken fürdőzés közben” – olvasható a döntés indoklásában. „Miután nincs ilyen kockázat, a polgármester nem hozhat olyan intézkedést, amelyben megtiltja a strandon és fürdőzés közben a burkini viselését – tette hozzá a legfőbb közigazgatási szerv.
    
A burkini betiltása ”súlyosan és nyilvánvalóan törvénysértő módon csorbítja a személyes szabadságot, a szabad mozgáshoz és a vallásgyakorláshoz fűződő alapjogokat„ – húzza alá közleményében a bíróság.
    
Francois Pinatel, a település önkormányzatát képviselő ügyvéd a csütörtöki meghallgatáson azt mondta, hogy a rendelet augusztus 5-i meghozatala előtt egyre több muszlim nő viselt teljes testet és arcot elfedő, a burka és a bikini szavak összeboronálásával burkininek elnevezett fürdőruhát, és ez hozzájárult a feszültségek növekedéséhez a július 14-i 87 áldozattal járó nizzai iszlamista terrortámadás által megviselt régióban.
    
Az ügy hatalmas indulatokat váltott ki Franciaországban és megosztotta a francia politikai elitet.
    
Muzulmán vallási vezetők pénteken üdvözölték ”a jog és a bölcsesség győzelemét„.
    
A jobboldali ellenzék viszont jelezte, hogy törvényjavaslatot nyújt be a burkini betiltására. Au elképzelést a Marine Le vezette Nemzeti Front is támogatja. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak a parlament ülésszak szeptemberi kezdetén kíván benyújtani egy olyan javaslatot, amely a polgármesterek döntését jogilag ”bebiztosítaná„ – mondta  Guillaume Larrivé, a párt szóvivője a BFM hírtelevízióban. ”Az iszlamisták a köztársaság meghátrálására játszanak. A köztársaságnak kell meghátrálásra kényszerítenie az iszlamistákat„ – hangsúlyozta a szóvivő.

Miközben Manuel Valls miniszterelnök még a döntés előtt támogatta a tiltást, kormányának két női tagja, elhatárolódott tőle. Francois Hollande államfő anélkül, hogy egyértelműen állást foglalt volna a kérdésben, csütörtökön úgy fogalmazott, hogy minden állampolgárnak ”provokáció és megbélyegzés nélkül alkalmazkodnia kell a szabályokhoz„. Bernard Cazeneuve belügyminiszter pénteken nyugalomra kért mindenkit ”az együttélés megerősítése„ érdekében.

Forrás, fotó: MTI