Fotó: ShutterStock.com (archív)

Egy 26 éves szíriai férfi felgyújtotta magát egy leszboszi menekülttáborban csütörtökön – számolt be az esetről néhány órája a Reuters hírügynökség. Hosszú hónapok óta ez volt a legsúlyosabb, a migránsokkal összefüggő eset a görög szigeten.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A férfi nem szenvedett súlyos sérüléseket, azokat egy közeli kórházban ellátták, nyilatkozta egy tisztviselő. A helyi média arról számolt be, hogy az eset a moriai táborban történt, ahol több mint ötezer menekült és migráns él annak ellenére, hogy annak befogadóképessége mindössze háromezer.

A Reuters beszámolója kitér arra, hogy több mint hatvenezer migráns – elsősorban Szíriából, Irakból és Afganisztánból – rekedt Görögországban azután, hogy a Balkánon életbe léptetett határlezárások megakadályozták továbbutazásukat. 2015-ben Leszbosz szigete volt az elsődleges európai belépési pont közel egymillió migráns számára, és éppen két éve történt, hogy az unió és Törökország megegyezett az áradat megfékezésében. A megállapodás értelmében a görög szigetekre érkező migránsokat vissza kell toloncolni Törökországba, amennyiben menekültkérelmüket elutasítják, azonban ennek megállapítása gyakran hónapokba telik, és az emiatt frusztrált migránsok gyakran lázadoznak. Múlt héten nagyjából egy tucatnyi migráns csapott össze a rendőrökkel a moriai táborban, és körülbelül kétszáz nőt és gyereket kellett egy közeli raktárépületbe menekíteni.

(demokrata.hu)