Fotó: krone.at, képernyőkép
Hirdetés

A Német Bábák Egyesülete, a hisztéria­kampány elindítója Facebook-oldalán arról ír, hogy folyamatosan csörgött a telefon, özönlöttek az e-mailek. Ekkor több portál felhívást tett közzé, hogy jelentkezzenek azok a családok, amelyeknél hasonló eset fordult elő. A Bild.de arról számolt be, hogy húsz család tette ezt a kölni szülésznőnél, Sonja Liggett-Igelmundnál, aki a kéz nélküli eseteket gyűjteni kezdte. A szülésznő a kölni Express.de című portálon felhívást jelentetett meg „Segítség, a bébinknek nincs keze!” címmel. Hamarosan megírták azt is, hogy Franciaországban az elmúlt években 25 kisbabának hiányoztak az ujjai, az egész keze vagy a karja.

Úristen! Mi történt? Új, borzalmas járvány tört ki? Így rettegtek a német anyák. Valóságos sajtókampány vette kezdetét, ami máig sem csengett le. A teljesség igénye nélkül szinte minden országos lap és internetes hírportál beszámolt az esetekről. Felsorakozott a Mitteldeu­tscher Rundfunk, a Focus.de, a Die Welt, a Merkur.de, a Süddeutsche Zeitung, a Der Spiegel, a Tagesschau.de, a Stern, a Bild, a Deutschlandfunk.de, valamint a Die Tageszeitung, a helyi lapokról nem is szólva. Az osztrák újságok is átvették a hírt: a kéz nélküli gyerekekről beszámolt a Krone.at és az Oe24.at is, ezzel is borzolva a gyermeket váró családok idegeit.

Természetesen az épp gyereket várókat tölti el a leginkább félelem: mi lesz, ha ez a szörnyűség velünk is megtörténik? – aggódnak a szülők. Akik pedig család­alapításon törik a fejüket, tovább odázzák a döntést. A kölni szülésznő egyébként a növényvédő szerekre gyanakszik, de ezt eddig senki nem erősítette meg. Eus­kir­chen körzetéből is jött a hír, hogy ott is találkoztak hasonló esetekkel.

Detlef Seif CDU-s országgyűlési képviselő arra szólította fel a német egészségügyi minisztert, hogy indítson egész Németországra kiterjedő vizsgálatot. A klinika szerint a „feltűnő gyakoriság” mögött nem deríthető ki semmilyen ok, az esetek véletlenszerűek. Csak találgatni lehet: a fogyatékosságot kiváltó okok között gyógyszermellékhatás, gének, környezeti hatások, vírusfertőzés és a terhesség alatti dohányzás, alkohol, illetve kábítószer-fogyasztás is előfordulhat. Bizonyosat tehát nem lehet tudni. De épp ez a legrosszabb: a permanensen ébren tartott bizonytalanság. Minden arról szól, hogy a tragédia bármikor bárkivel megtörténhet. De ez még nem minden.

Torz vigyor

„Még soha ilyen szörnyűségeset nem láttam.” Ezzel a címmel írt cikket az RTL.de. Az újság a Merkur.de-vel együtt arról számolt be, hogy az USA-ban egy állapotos lány, a 17 éves Iyanna Carrington csak a születendő gyermek nemét szerette volna megtudni, de amit az ultrahangon látott, az hátborzongató. Először az embriót mutatta a kép, majd a magzat arcát. A gyerek váratlanul kinyitotta a szemét, és „torz nevetésben tört ki”.

„Démoni arc nézett rám. Ördögbaba.” A 17 éves lányt sokkolta születendő leánya arca, annak ellenére, hogy megnyugtatták: minden rendben, a gyerek egészséges. Az ultrahangos képek már csak ilyenek. Aki látott már hasonlót, az tudja.

Ugyancsak a Tageszeitung.de írta meg, hogy óriásbébi született Mönchengladbachban. A kisbabát kétszer is megmérte a bába, annyira elcsodálkozott. A kisfiú 65 centiméterrel született. Pedig nincs ebben semmi különös: a szülei is nagy termetűek, a kisfiú édesapja egy két méter magas férfi.

Fotó: tz.de, tagesschau.de, sueddeutsche.de, képernyőképek

Riogatják a családokat? A jelek szerint igen. A nyilvánvaló magzatkárosító hatások, mint a dohányzás, az alkohol vagy kábítószer-fogyasztás mellé felkerült a veszélylistára több olyan hétköznapi dolog, amelynek a születendő gyermekre gyakorolt hatása vagy nem ismert, vagy nincs bizonyítva. Egyes német lapok szerint maga az ultrahangvizsgálat is veszélyt jelent a magzatra. De ez még nem minden: az indukciós sütő, a mobiltelefon, a wifi, a citrusfélék, a vezetékes ivóvíz, az autóvezetés, egyes elalvási pozíciók, amelyek halva születést okoznak, az elektroszmog, a repülés, a kávéfogyasztás és mindenekelőtt a rettegett zikavírus az, amivel kampányszerűen tele van a német sajtó. A higgadt szakvéleményeket túlkiabáló pánik egyre több fiatal párt tart rettegésben. A média azt sugallja, hogy a gyermekvállalás veszélyes…

Pánik üzemmód

Ilyen volt a rettegett zikavírus. Még egy enyhe lefolyású vírusfertőzés is súlyos szövődményekkel jár, állította egy grazi kutatócsoport, amely Rio de Janeiróban folytatott kutatásokat olyan kétéveseken, akiknek az édesanyja zikavírussal fertőződött. 2016 júliusában született az első kis fejű bébi Európában. A spanyol gyermek édesanyja Latin-Amerikában fertőződhetett meg.

Azóta pánik üzemmódra kapcsolt a nyugati sajtó zikavírus ügyben. A képek bejárták a világhálót, az agykárosodásról szóló drámák sokkolják a közvéleményt. A hírek szerint a tudósok a trópusi betegségek (a chikungunyaláz, a dengue-láz és a zikavírus) németországi elterjedésétől tartanak, mert a klímaváltozás miatt a kórokat terjesztő szúnyogok átvihetik a fertőzést az egész kontinensre.

A hazai szúnyogok is veszélyesebbé váltak, állítják, a maláriát például máris képesek terjeszteni, írja a Westfälische Nachrichten. Miközben Nyugat-Európában egyre csökken a gyermekvállalási kedv, a jövő nagy kérdéseivel foglalkozó BAT-alapítvány által végzett közvélemény-kutatás szerint a legfontosabb indokok között, amiért egy fiatal pár nem akar gyereket, az első helyen az anyagiak állnak. A megkérdezettek 63 százaléka szerint a gyerek sokba kerül. 61 százalékuk veszélyben érzi személyes szabadságát, 55 százalékuk szerint a karrier fontosabb, mint a gyermekvállalás. A Cosmopolitan.de 2018-as felmérése szerint viszont az anyagi szempontokat már megelőzi az egyre többet hangoztatott új jelszó: azért nem akarnak gyereket, mert meg akarják óvni a bolygót a túlnépesedéstől! Ebben a felmérésben ez az első és legfontosabb szempont.

Akik így gondolkodnak, azoknak a szemében a gyermekvállalás önzés, az arról való lemondás pedig a jövő iránt érzett felelősség… Ebben a feje tetejére állított értékrendben az egyént felelősség terheli a világ túlnépesedéséért. Azt sugallja, hogy a nyugati ember a felelős a világ összes bajáért, és csak ő képes a bolygót megmenteni, mégpedig azzal, ha befogadja a migránsokat, és lemond a családalapításról, vagyis fokról fokra szépen kipusztul.

Terhességi fóbia

Beszédes, hogy ebben a 2018-as felmérésben már megjelenik a félelem mint a gyermekvállalás elutasításának indoka. Félnek az örökletes betegségektől, a szüléstől, a komplikációktól és az új, ismeretlen kóroktól. Ennek súlyosabb válfaja a terhességi fóbia, ebben a német nők 13 százaléka szenved. Ezekre a nőkre az a jellemző, hogy irtóznak a terhességtől, a szüléstől, és attól hogy „egy idegen lény költözzön a testükbe”. A nyugati média új világképet vetít a polgárai elé, reménytelent és a legkevésbé sem boldogítót. Eszerint a gyermek nemcsak nyűg, teher és felelősség, ráadásul sokba kerül, hanem még valami ismeretlen kórság is megtámadhatja, aminek következtében egész életében ápolásra szoruló nyomorék lesz. És ki akarná ezt? A média azt sugallja, hogy jobb, ha nem szaporodunk, inkább a mának élünk.

Szerencsére Magyarországon nem talált táptalajra a zikahisztéria. A keresztény szabadság azt jelenti, hogy az ember nem akarja elfoglalni a Teremtő helyét, és a feje tetejére állítani az isteni törvényeket. Nem akarja felülírni sem a „szaporodjatok és sokasodjatok” isteni parancsát, sem botrányos aggodalmat nem kíván ébreszteni a másik emberben. A keresztény Európa erre is világos útmutatást kapott: „Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért. Elég minden napnak a maga baja” (Mt 6,34).

Nyugat-Európában ezt egyre kevésbé gondolják így. És a pánikhangulatba bele lehet őrülni. Nem véletlen, hogy Németországban 2006 óta folyamatosan nő a pszichés megbetegedések miatt betegállományban töltött napok száma. Az AOK (Allgemeine Ortskrankenkassen) adatai szerint 2016-ig több mint 50 százalékkal nőttek a pszichés megbetegedések, és közel 80 százalékkal az emiatt táppénzen töltött napok száma. Más betegbiztosítók is hasonló adatokról számoltak be. A legrégebbi és egyik legnagyobb betegbiztosító, a DAK felmérése azt mutatja, hogy az elmúlt húsz évben a pszichés megbetegedések miatti munkaképtelenség megháromszorozódott. Ezen belül a „depresszív epizódok” a leggyakoribb munkaképtelenséget indokló diagnózis. Németország lassan becsavarodik.