Az EP felszólította a tagállamokat, hogy támogassák az ENSZ készülő migrációs csomagjáról szóló tárgyalásokat.

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger, archív, illusztráció


Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az Európai Parlament szerdán felszólította az uniós tagállamokat az ENSZ készülő migrációs csomagjáról szóló tárgyalások támogatására, illetve arra, hogy képviseljenek egységes álláspontot az egyeztetéseken.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén elfogadott ötpárti – néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali – állásfoglalásban leszögezték, hogy az alapvető nemzetközi emberi jogi szerződések jogállástól függetlenül elismerik valamennyi ember – köztük a migránsok és menekültek – jogait, és az államokat ezek tiszteletben tartására kötelezik.

Az 516 igen szavazattal, 137 nem ellenében elfogadott szövegben kiemelték, hogy az emberek elvándorlása jelentette kihívások eredményes kezelését legjobban a nemzetközi közösség egészének bevonásával lehet megvalósítani. Továbbá hangsúlyozták, elsősorban az irreguláris migrációt és a kényszerű lakóhelyelhagyást előidéző különböző okok kezelésére kell összpontosítani.

A képviselők üdvözölték a menekültekről szóló globális megállapodás tervezetének emberközpontú megközelítését, és a felelősség megosztására szólították fel a világ országait, köztük az EU tagállamait a menekültek befogadása és támogatása tekintetében, hogy a helyzet a mostaninál igazságosabbá váljon.

Aláhúzták, hogy nem szabad kriminalizálni a humanitárius segítségnyújtást, illetve a tengeri és szárazföldi mentést végző magánszereplők és civil szervezetek által nyújtott segítség elismerését sürgették. Mint írták, biztonságos, legális csatornákat kellene kialakítani a menekültek számára, hogy megfelelő körülményekkel rendelkező fogadóállomásokra érkezhessenek az életük kockáztatása nélkül.

Az EP szerint a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról szóló globális megállapodásnak fenntartható és átfogó intézkedéseket kell tartalmaznia minden érintett fél javára, a partnerségi elvre és a megerősített együttműködésre építve.

Emlékeztettek rá, hogy az ENSZ-főtitkár jelentése kiemeli: egyértelmű bizonyíték van arra nézve, hogy a valódi kihívások ellenére a migráció mind a migránsok, mind a befogadó közösségek számára előnyös gazdasági és társadalmi szempontból, valamint elősegítheti a gazdasági növekedést és az innovációt.

Az uniós parlament emellett támogatásáról biztosította a migrációval kapcsolatos pozitív narratíva fenntartását, a bizonyítékok bemutatását kérve a rasszista, idegengyűlölő tendenciák ellensúlyozására.

A képviselők végül mély sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt a megállapodás tárgyalásán, és felszólították az EU-t, „hogy vállaljon vezető szerepet a folyamatban, és ítélje el a tárgyalásokból kilépő vagy a végleges egyezményt sikerrel felvizező országokat”.

(MTI)