Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média
Vatikánváros, 2024. február 11. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (b) köszönti Javier Milei argentin elnököt a vatikáni Szent Péter-székesegyházban tartott szentmise előtt 2024. február 11-én. MTI/EPA/Vatikáni Média
Hirdetés

Ferenc pápa kerekesszékben ülve a mise végén köszönt az argentin államfőnek, aki át is ölelte az egyházfőt.

A kölcsönös és szívélyes köszöntés pontot tett a novemberben megválasztott Javier Milei kampányában elhangzott kijelentések miatti vitákra. Akkor Milei többször hevesen támadta Ferenc pápát, többek között kommunista jezsuitának nevezte a szintén argentin származású egyházfőt.

Javier Milei második európai útja elnökként a Vatikánba vezetett, miután az idei év elején a svájci Davosban rendezett nemzetközi gazdasági fórumon járt. Ferenc pápa hétfő reggel fogadja hivatalos négyszemközti találkozón Argentína új elnökét.

A témák között szerepelhet a pápa esetleges látogatása hazájában, hiszen Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires volt érseke 2013-as pápává választása óta nem járt Argentínában. Korábban szokás volt, hogy a külföldi pápák első útjai között szerepelt saját országuk meglátogatása.

Korábban írtuk

Az argentin elnök María Antonia de Paz y Figueroa szentté avatásán vett részt. María Antonia de Paz y Figueroa a 18. században, a jezsuita rend Argentínából való kiutasítását követően, a jezsuiták tanításait követve lelkigyakorlatos női rendházat alapított Buenos Airesben. Ő az argentin egyház első női szentje.

Ferenc pápa a Szent Péter téren délben mondott beszédében a betegek február 11-i világnapjára emlékeztetett, amelyet 1993-ban vezettek be. A pápa hangoztatta, hogy a betegeknek mindenekelőtt emberi közelségre van szükségük szeretteik és az egészségügyi dolgozók részéről is. A pápa az egyház közelségét hangoztatta a beteg és törékeny emberek iránt.

Megjegyezte, azt sem szabad elhallgatni, hogy a világban milyen sok embert fosztanak meg még ma is a gyógyuláshoz való jogától, ami tulajdonképpen az élethez való jogot jelenti. „Azokra gondolok, akik mélyszegénységben élnek, és a háború sújtotta területekre is gondolok: ott minden nap megsértik az alapvető emberi jogokat! Ez elfogadhatatlan” – mondta Ferenc pápa. Az egyházfő ezzel kapcsolatban a „mártír” Ukrajnát, a palesztinokat, Izraelt és Mianmart említette meg.