Fotó: facebook.com/Vatican News
Hirdetés

Andrea Riccardi kijelentette, hogy Ferenc pápa szavai nem képviselnek újdonságot. Abszurdnak nevezte azt a véleményt is, miszerint a pápa a „szélsőséges katolikusok” állásfoglalását vállalta fel.

„Az egyház nem azért nyilatkozik, hogy pártot vagy irányt támogasson, és nem hallgat csak azért, hogy valakinek a kedvében járjon” – hangoztatta Riccardi.

Úgy vélte, hogy Ferenc pápa azt hangoztatta, amit „mi, európai keresztények évek óta mondunk, vagyis, hogy a migránsok problémáját nem lehet így megoldani. Összetettebb módszer kell: befogadás, integráció, a származási országok segítése, nemzetközi együttműködés az emberkereskedelemmel szemben”.

A római székhelyű és a Vatikánnal szorosan együttműködő Szent Egyed-közösség alapítója, aki a 2011 és 2012 közötti Monti-kormányban integrációért felelős miniszter volt Ferenc pápának a szerdai általános audiencián mondott beszédére reagált. Az egyházfő szigorítás, a határok katonai ellenőrzése és visszautasítás helyett biztonságos és szabályos bevándorlási politikát szorgalmazott, és a Földközi-tengeren aktív civilszervezetek munkáját méltatta. Súlyos bűnnek nevezte a migránsok visszautasítását, és menedéknyújtást kért a háború, erőszak, üldözés és természeti csapások elől menekülők számára.

Korábban írtuk

A jobboldali Liga párt politikusa, Igor Iezzi a pápa beszédét követően felszólította az olasz püspöki kart (Cei), mondja meg, hány migránst akar befogadni a Vatikánban. Kijelentette, nehezen elfogadható, hogy a püspökök hagyják magukat befolyásolni a politikától.

Rossano Sasso, a Liga egyik dél-olasz képviselője szerint nem biztos, hogy a katolikusok többsége támogatja, hogy a Cei finanszírozza a Mediterranea Saving Humans nevű, a Földközi-tengeren aktív olasz civilszervezetet, melyet Ferenc pápa példaként méltatott.

Az olasz-francia határváros, Ventimiglia polgármestere, a szintén a Ligához tartozó Flavio Di Muro szerint Ferenc pápa szavai Franciaországra vonatkoznak, amely évek óta akadályozza a migránsoknak a területére való belépését.

A Caritas katolikus humanitárius szervezet friss adatai szerint az olaszországi egyházmegyék csaknem 30 ezer embert fogadnak be és látnak el, akikhez az utóbbi időszakban mintegy húszezer ukrajnai menekült is csatlakozott.