A diplomata a Financial Timesnak adott, kedden megjelent interjúban beszélt a helyzetről. A lap munkatársa, Henry Foy kérdésére, miszerint a „nyugatiak elfáradtak-e” Ukrajna támogatását illetően, Valtonen így válaszolt: „Ez valós, és egyre inkább az”.

Hirdetés

Valtonen elismerte, hogy a figyelem és az erőforrások egy része Ukrajnáról a közel-keleti konfliktusra terelődött.

„Ez a két konfliktus természetesen nagyon is összefügg”

– mondta Valtonen a lapnak, anélkül, hogy részletezte volna. „Számunkra, európaiak számára fontos lenne felismerni, hogy ha hagyjuk, hogy Oroszország győzzön Ukrajnában, akkor lényegében véget vetünk elrettentő hatásunk hitelességének” – tette hozzá.

„Van támogatás Ukrajna számára, de mi az, ami elegendő? Ez a kérdés” – mondta a diplomata. „Sok ország szeretné azt gondolni, hiszen különösen a Közel-Keleten várakozó háború miatt jó lenne, ha választ találnánk erre a háborúra”.

A nyugati katonai segélycsomagok az elmúlt hónapokban egyre kisebbek lettek, mivel Ukrajna több nagy támogatója is úgy találta, hogy saját fegyverkészletei egyre fogynak. A szállítások további késedelmét az amerikai kongresszusban zajló belharcok és bürokratikus akadályok okozták.

Korábban írtuk

Németország, Ukrajna egyik vezető uniós támogatója, nem tud több nehézfegyverzetet küldeni – jelentette szombaton a Bild című bulvárlap a védelmi minisztérium belső dokumentumaira hivatkozva.

Washington eközben azzal a problémával szembesült, hogy saját készleteit fel kell töltenie, miután fegyvereket küldött Ukrajnának. „Ez egy korrekt értékelés, hogy a készleteink nem végtelenek” – mondta Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője kedden újságíróknak.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.