Az Egyesült Államok szövetségi államának törvényhozása által elfogadott jogszabályt Ron DeSantis republikánus kormányzó az eredeti formájában megvétózta, mert teljes tilalmat hirdetett volna 16 év alatt. A szöveg kompromisszumos módosítása szerint a közösségi oldalak használatát 14 év alatti gyerekek számára tiltják meg, míg 14 és 16 év között szülői hozzájáruláshoz kötik.

Hirdetés

A floridai törvényalkotók szándéka szerint a jogszabály 2025. január elsején lép hatályba, ugyanakkor a kikényszeríthetősége gyakorlati akadályokba ütközik, és a várakozások szerint törvényességi felülvizsgálaton is át kell majd esnie.

A jogszabályt kezdeményező törvényhozók bíznak abban, hogy a törvény kiállja a bírósági eljárás próbáját, mert nem a tartalmat célozza, hanem például az automatikus értesítéseket és a szintén automatikusan elinduló videókat nem tartja elfogadhatónak, amelyek függőséget okozhatnak.

Florida új törvénye az Egyesült Államokban az egyik legszigorúbb jogszabály a közösségi oldalak használatát illetően. Arkansas államban a közösségi médiafiók létrehozását kötötték törvényi úton szülői hozzájáruláshoz a kiskorúak esetében, aminek alkalmazását tavaly augusztusban egy szövetségi bíró függesztette fel.

Korábban írtuk