A városvezetés heves vitát követően döntött az érintett utcák átnevezéséről csütörtökre virradóra. A döntés kiterjed egyéb orosz vonatkozásokra is, így például Riga egyik fő ütőere, a Moszkva utca visszakapja a második világháború előtti, az ország négy régiójának egyikét jelölő nevét (Latgale).

Hirdetés

A szovjet időkre és a kommunizmusra utaló utcaneveket már 1991-ben történelmi lett nevekre változtatták. Az ukrajnai orosz hadműveletig azonban még elfogadhatónak számítottak az olyan utcák, amelyek orosz városok vagy irodalmi személyiségek nevét viselték.

„Ma már ez megváltozott, nem hagyhatjuk meg ezeket a neveket”

– hangoztatta Kaspars Spunde városi tanácsnok az ülésen.

A döntés meghozatalánál a lett főváros vezetői egyebek között arra hivatkoztak, hogy az orosz íróknak, illetve hírességeknek, akik nevét eltüntetik az utcatáblákról, sohasem volt közük Lettországhoz, nem alkottak a balti állam területén, és műveikben sem említették a letteket. A jövőben az érintett utcák helyi hírességek, például Karlis Milenbahs nyelvész, Janis Klidzejs költő, illetve a lett állam egyik alapítója, Valerija Seile nevét fogják viselni.

Korábban írtuk