Az állambiztonsági jelentés szerint a gázai konfliktus miatt megnőtt a zsidó és izraeli személyek és intézmények elleni esetleges terrortámadások esélye, továbbá a Nyugattal szembeni ellenállás is fokozódott.

Hirdetés

A dzsihadisták közötti, támadásra szólító felhívásokat is figyelemmel kísérik, amelyek segítségével az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezet „megpróbál bekapcsolódni a konfliktusba” – derül ki a BfV értékeléséből.

Thomas Haldenwang, a hivatal vezetője aggodalmának adott hangot a radikalizálódott, magányos elkövetők esetleges támadásaival kapcsolatban. Elmondása szerint a veszély valós és sokkal súlyosabb, mint az elmúlt időszakban bármikor.

Elemzésében a BfV rámutatott: egyre szélesebb körben terjed az a retorika, amely a muszlimokat, de főként a palesztinokat a Nyugat áldozatainak állítja be.

Korábban írtuk

Párhuzamosan az antiszemitizmus emelkedéséről is beszámoltak.

A hírszerzési jelentésben megállapították, hogy a palesztin Hamász és a libanoni síita Hezbollah szimpatizánsai mindeddig a háttérben maradtak, és nem jelentek meg a Németországban tartott palesztinpárti megmozdulásokon. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy más nyugati országokhoz hasonlóan a német hatóságok terrorszervezetnek nyilvánították a Hamászt és a Hezbollahot, így a szervezetek támogatói ott nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt.