A politikus emlékeztetett arra, hogy néhány hónappal ezelőtt szintén Szabadkán jelentette be a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) néhai elnökével, Pásztor Istvánnal, hogy a program első fejezete lezárult, a pályázatok kifutottak, a fejlesztések nagyjából lezajlottak. Most viszont új lendülettel folytatják.

Hirdetés

A VMSZ rendületlen határozottsággal képviseli továbbra is azt, hogy gazdaságfejlesztés nélkül nehezen teremthető meg a vajdasági szülőföldön maradásnak a feltételrendszere. Ebben nincsen változás, és abban sincsen változás, hogy a magyar polgári, nemzeti kormány minden eszközzel támogatja ezeket a törekvéseket, felismerve azt, hogy ahol vállalkozás van, ahol munkahelyek vannak, ahol a gazdaság fejlődik, ahol vannak innovatív vállalkozók, ott lesz munkahely, ott lesz megélhetési lehetőség, ott lesz anyagi gyarapodás, ott lesz perspektíva, ott érdemes munkát vállalni, érdemes családot vállalni, érdemes tervezni a jövőt

– húzta alá.

A gazdaságfejlesztés mellett a közlekedésfejlesztés területén is folytatják a munkát, nem sokára elindul a személyforgalom a Szeged-Szabadka vasútvonalon, folytatódik az építkezés a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítésén, bővítik a Hegcegszántó-Béreg határátkelőt, és folytatják a fejlesztéseket az oktatásban és más humán területeken is.

A könyv a régi, de a fejezet új” – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke a közös sajtótájékoztatón, utalva egyrészt arra, hogy miután megbízott elnökként átvette a VMSZ vezetését édesapja, Pásztor István halála után, most először tart sajtótájékoztatót a gazdaságfejlesztési programról, másrészt pedig arra, hogy a gazdaságfejlesztési programban is új időszak kezdődik.

Korábban írtuk

Emlékeztetett arra, hogy már több mint 14 ezren pályáztak sikeresen a gazdaságfejlesztési programban, és ezzel jelentősen fejlődni tudott a gazdaság, a mezőgazdaság és a turizmus. A közelmúltban újabb házvásárlási pályázatot írtak ki, hiszen ez volt a legsikeresebb pályázati terület a múltban is. „Ez annak a bizonyítéka, hogy a vajdasági magyar közösség itthon képzeli el a jövőjét, hiszen ha valaki házat vásárol, akkor az azt jelenti, hogy családjával itthon szeretne maradni” – hangsúlyozta.

Csütörtökön egy kistermelőknek és egy kisvállalkozóknak szóló pályázatot hirdettek meg. Ezek olyan pályázatok, amelyek találkoznak a gazdák, illetve a kisvállalkozók elképzeléseivel, hozzá tudnak járulni a versenyképesség növeléséhez, valamint újabb munkahelyek létrehozatalát és megőrzését teszik lehetővé – ismertette Pásztor Bálint.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára a magyar kormány kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték a legnagyobb hangsúlyt, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakaszát 2019-ben indították el. A program összértéke már meghaladta a 170 milliárd forintot.