Javaslatok a migráció megfékezésére

Hirdetés

„Mindaddig, amíg az európai menekültügyi rendszer és annak alacsony visszatoloncolási aránya vonzerővel bír, továbbra is áramolni fognak az EU-ba a harmadik országbeli polgárok, akiknek egyébként nincs szükségük nemzetközi védelemre” – írták az Európai Uniónak címzett közös levelükben uniós vezetők az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülése előtt. Dánia, Ausztria, Litvánia, Lettország, Észtország, Görögország, Szlovákia és Málta összefogásukban arra sürgetik Brüsszelt, gyorsítsa fel az illegális migráció elleni harcot. A tagországok vezetői szerint ezt úgy lehetne elérni, ha az EU finanszírozásával megerősítenék a határvédelmet, illetve felhatalmazást adnának az uniós határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek a visszatoloncolásokra.

Néhány tagország ismét felvetette a dublini rendelet szigorúbb végrehajtásának lehetőségét is. A korábbi uniós szabályozás előírja, hogy ott bírálják a menedékkérelmeket, ahol a migránsok először lépnek be az EU területére. Ezt a javaslatot leginkább észak- és nyugat-európai országok szorgalmazzák, például Hollandia, Ausztria és Dánia, ellentétben a déli államokkal, mint Olaszország és Görögország, amelyek leginkább viselik az Afrika és a Közel-Kelet felől érkező tömegek terheit.

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni várhatóan arra fogja kérni az állam- és kormányfőket a csúcstalálkozón, hogy az Afrikának nyújtott támogatással igyekezzenek megfékezni, hogy az ottani emberek elhagyják a kontinenst. 

A visegrádi négyek eközben már meg is kezdte az afrikai országok megsegítését, hétfő este az együttműködés országainak támogatásával megvásárolt járőrhajót adtak át Líbiának.

Korábban írtuk

Ez az első hajó, melyet teljes egészében a visegrádi országok finanszíroztak – nyilatkozta az MTI-nek Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja, aki jelen volt az átadón. Úgy vélte, a járőrhajók jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az illegális migrációt fel lehessen számolni a tengeren.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.