Fotó: ShutterStock
Francia katonák őrjárata Maliban
Hirdetés

Nem tudni, hogy a volt gyarmatosítók szimbolikusnak is nevezhető csapatkivonása nyomán a mali junta képes lesz-e megvédeni a térséget a környékbeli dzsihadista csoportoktól, amelyek visszaszorításában a francia erők tevékenyen részt vettek.

A francia hadsereg mindazonáltal leszögezte: az afrikai ország fegyveres erői masszív helyőrséget állomásoztatnak Timbuktuban, ahol az ENSZ mintegy 2200 békefenntartója is aktív.

Maliban és térségében több iszlamista terrorszervezet működik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget.

Párizs korábban már bejelentette, hogy csökkenti a Száhel-övezetben állomásozó erőit, 5000-ről nagyjából 2500-3000 főre.

Korábban írtuk

A térséget az taszította káoszba, hogy 2012-ben az al-Kaidához kötődő fegyveresek elfoglalták Mali északi részét. Franciaország a következő évben beavatkozott, hogy visszaszorítsa őket. A szélsőségesek ezt követően újracsoportosították és kiterjesztették műveleteiket, és most olyan nyugat-afrikai országokat fenyegetnek, mint Benin és Elefántcsontpart.