A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint az év első felében mintegy 114 720 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 84 százalékkal több, mint a tavalyi év első hat hónapjában. Júniusban a Frontex adatai szerint mintegy 23 300-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 59 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest.

Hirdetés

A jelentés szerint az év első felében az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legkiemelkedőbb, ahol 191 százalékos növekedés mellett 55 321 illegális határátlépést jegyeztek fel. Ez az EU határain regisztrált összes eset mintegy kétharmadát teszi ki. Júniusban mintegy 14 ezren próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, több mint kétezerrel többen, mint májusban.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán az előző év első hat hónapjához képest idén 141 százalékos emelkedés mellett 2452-en lépték át illegálisan az EU külső határait. Júniusban ugyanitt 204 észlelés történt.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első felében 17 957 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok. Ez a két ország esetében összesen 125 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A jelentés kiemeli Ciprust, ahol 12 407 esetet jelentettek az év első felében, ami a tavalyi év azonos időszakának adatait 214 százalékkal haladja meg.

Korábban írtuk

A Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az észlelések száma szintén emelkedett január és június között. A vizsgált időszakban 25 164 illegális határátlépés történt, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hat hónapjához képest. Ezen az útvonalon júniusban az illegális migránsok száma 5651 volt, ami nagyjából megegyezik az előző év azonos hónapjának adatával, de mintegy 500 esettel elmarad a májusi számoktól.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon az év első hat hónapjában 4816 jogtalan határátlépést jeleztek az illetékes hatóságok, ami 21 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. Ezen a migrációs útvonalon júniusban 681-en próbáltak Európába jutni.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az év első felében 8508 illegális migráns szállt partra, az adat 22 százalékkal haladja meg a tavalyi számokat. Júniusban 341-en érkeztek illegális úton a Kanári-szigetekre.

Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is egyre többen kísérelnek meg átjutni a szigetországba. Az év első hat hónapjában nagyjából 22 440 ilyen kísérletet regisztráltak a csatorna mindkét partján, ami 87 százalékos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. Ezen az útvonalon júniusban 4938 migránst vettek nyilvántartásba – közölte az uniós ügynökség.