A varsói központú uniós ügynökség januári és februári adatokat rögzítő jelentése szerint a főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző év azonos hónapjaihoz képest januárban és februárban 11 százalékkal többen, 11 951-en kíséreltek meg illegális határátlépést.

Hirdetés

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januárban és februárban – a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatokhoz képest – 145 százalékos növekedés mellett 856-an lépték át illegálisan az EU külső határait.

A Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba, mint egy évvel korábban. Az év első két hónapjának összesített adatai szerint 5622-en próbálkoztak a tengeri átkeléssel, ami 82 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos két hónapjához képest.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon egy év alatt 6 százalékkal több, 3981 ember próbált bejutni az EU területére.

Korábban írtuk

A Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon az illegális határátkelési kísérletek visszaesését jelentették. Itt az év első két hónapjában 28 százalékos csökkenés mellett 8394 esetben intézkedtek a határőrség illetékesei.

Az uniós ügynökség az illegális migrációs számok csökkenéséről számolt be a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalat érintően is. Ebben a társégben az év első két hónapjában 1099 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 38 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 1771 illegális migráns szállt partra januárban és februárban, 68 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.