Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz
Iráni illegális bevándorló a határmenti Evrosz térségében fekvő Thurio faluban, miután Törökországból Görögországba érkezett 2020. március 9-én.
Hirdetés

Leggeri a Der Spiegel című német hírmagazinnak nyilatkozva elmondta, a határvédelmi ügynökség 200 tisztségviselőjét irányította át a görög-török határra, illetve számos rendőri járművet is küldött. A görög szigeteken összesen 600 Frontex-alkalmazott van szolgálatban. Leggeri kiemelte, hogy a Frontex készen áll Görögország támogatására, és ebben a tekintetben az egész unió egységesen gondolkodik.

A határvédelmi ügynökség vezetője figyelmeztetett, hogy a szervezet költségvetését semmiképp nem szabad csökkenteni, tekintettel az unió külső határainak helyzetére. A tervek szerint 2021 és 2027 között a Frontexnek 11 milliárd euró áll majd rendelkezésre.

A finn és a horvát uniós elnökség alatt azonban voltak olyan tervek, hogy 50 százalékkal csökkentenék a Frontex büdzséjét Leggeri szerint. Egy ilyen mértékű csökkentés azt jelentené, hogy az ügynökség nem tudná elvégezni azt a munkát, amelyet most teljesít – mondta Leggeri, hozzátéve: azt reméli, hogy a soros uniós elnökséget júliusban átvevő Németország el fog állni ezektől a tervektől.