A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint az év első kilenc hónapjában mintegy 228 240 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 70 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Szeptemberben a Frontex adatai szerint mintegy 33 380-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 21 százalékos növekedést jelent 2021 azonos hónapjához képest.

Hirdetés

A jelentés szerint az év első kilenc hónapjában az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legkiemelkedőbb, ahol 170 százalékos növekedés mellett mintegy 106 400 illegális határátlépést jegyeztek fel. Szeptemberben 19 160-an próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, több mint kétszer többen mint egy évvel korábban.

A Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az észlelések száma szintén emelkedett január és szeptember között. A vizsgált időszakban mintegy 65 572 illegális határátlépés történt, ami 42 százalékos növekedést jelent az előző év azonos kilenc hónapjához képest. Ezen az útvonalon szeptemberben az illegális migránsok száma közel 7200 volt, ami 5 százalékkal haladja meg az előző év azonos hónapjának adatait.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az idén szeptemberig 28 873 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok. Ez a két ország esetében összesen 118 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A két országban szeptember folyamán 3340 illegális határátlépésről számoltak be az illetékes hatóságok, ez 87 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatokat.

Korábban írtuk

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon az év első kilenc hónapjában 9718 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 34 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. Ezen a migrációs útvonalon szeptemberben 1404-en próbáltak Európába jutni, mintegy 66 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az év első kilenc hónapjában 12 349 illegális migráns szállt partra, az adat 6 százalékkal kevesebb a tavalyi számoknál – írták.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán az előző év első kilenc hónapjához képest idén 31 százalékos visszaesés mellett 4566-an lépték át illegálisan az EU külső határait. Szeptemberben ugyanitt 382 határátlépés történt, 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba. Az év első kilenc hónapjában nagyjából 57 720 ilyen kísérletet regisztráltak a csatorna mindkét partján, ez a mutató 68 százalékos emelkedést mutat – tette hozzá jelentésében az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.