Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök az Európai Unió segítségét sürgette hétfőn annak megakadályozásában, hogy az Olaszországba érkező migráció fenntarthatatlan helyzetet teremtsen és ellenséges társadalmi reakciókhoz vezessen. 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Gentiloni kijelentette, hogy „Olaszország egésze” a migránsok befogadásán dolgozik, és ebben Európa együttműködését is kéri. 
    
„Ez szükséges, ha Európa hű akar maradni saját elveihez, történelméhez és civilizációjához, és szükséges Itália számára is, hogy elkerüljük, hogy a helyzet fenntarthatatlanná váljon és ellenséges reakciókat váltson ki az olasz társadalomban, amely eddig példaszerűen reagált, befogadásról és összefogásról téve tanúbizonyságot” – mondta az olasz miniszterelnök. 
    
Paolo Gentiloni az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában zajló konferencián szólt az olaszországi migrációs helyzetről, a francia, a német és az olasz belügyminiszter Párizsban tartott találkozóját követően. 
    
A római kormányfő által említett társadalmi feszültségre utal az az incidens, amely szombatra virradóan történt a lombardiai Carpenedo di Vobarnóban. Ismeretlenek két Molotov-koktélt dobtak egy szálloda épületéhez, amelyet 35 menedékkérő befogadására jelöltek ki. Ezt megelőzően a calabriai San Ferdinando menekülttáborában ütött ki tűz, és hatósági források szerint a migránsok emelte sátrakat szándékosan gyújtották fel. Az Il Mattino című nápolyi napilap értesülései szerint az olasz nemzetbiztonsági hatóságok már jelezték az olasz parlamentnek, hogy a folyamatosan növekvő migráció olyan társadalmi helyzetet teremthet Olaszországban, amely veszélyessé is válhat.

MTI